Pandemia l-a făcut pe Jeff Bezos și mai bogat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Jeff Bezos
Jeff Bezos
Cel mai bogat om din lume devine din ce în ce mai bogat, chiar și în timpul pandemiei sau poate că tocmai din cauza aceasta.

Consumatorii care sunt blocați în acase, se bazează pe Amazon mai mult ca oricând. Valoare acțiunilor retailerului american a crescut cu 5,3% marți, ridicând valoarea netă a fondatorului companiei la 138,5 miliarde de dolari.

Pandemia a adus economia mondială aproape de blocaj și a împins sute de milioane de oameni în șomaj.

Cu toate acestea, Jeff Bezos și mulți alți miliardari din domeniul tehnologiei, al capitalului privat dar și din alte domenii se descurcă bine, ajutați de eforturile de stimulare fără precedent ale guvernelor și ale băncilor centrale.

„Diferența dintre bogați și săraci se va extinde și mai mult în această perioadă”, spune Matt Maley, specialist în strategii de piață, citat de Bloomberg, care a mai adăugat că: ”Da, sunt mai puțin înstăriți, dar nu trebuie să vă faceți griji că nu vor avea ce să pună pe masă sau că își vor pierde acoperișul de deasupra capului".

Evoluția acesta nu îi vizează numai pe miliardari. Persoanele din interiorul corporațiilor au devenit cumpărărtori semnificativi ai acțiunilor companiilor lor ceea ce semnifică faptul că există încredere că această criză va trece chiar dacă liderii țărilor dezbat când se va putea reveni la starea de dinainte de criză.

Citește și: Jeff Bezos vinde acțiuni Amazon. Nimeni nu știe de ce

Și exemple de astfel de achiziții sunt destule. Randall Weisenburger, membru al comitetului de conducere al operatorului liniei de croazieră Carnival Corp., a cumpărat acțiuni ale companiei în valoare de 10 milioane de dolari. De menționat faptul că această companie se confruntă la această oră cu mari probleme din cauza pandemiei în condițiile în care turismul stă în loc.

Manevre au loc și pe piața imobiliarelor. UBS Group AG are clienții ultra-înstăriți care se împrumută pentru că pariază în ceea ce văd ca pe o piață ieftină. Brokerii de ipoteci pentru cei bogați spun că mai mulți clienți caută împrumuturi acordate cu garanții imobiliare pentru a-i ajuta să ramburseze alte datorii, să investească în companii și să crească alte active.

Au fost înregistrate și pierderi masive. Industria petrolului și a gazelor a fost afectată de prăbușirea prețurilor brute. Miliardarii de pe piețele emergente nu obțin aceleași recompense ca și în SUA și au existat apeluri de marjă și vânzări forțate.

Dar au fost și câștiguri remarcabile

Liderul câștigurilor este Bezos, care a adăugat aproape 24 de miliarde de dolari la averea sa în 2020, precum și MacKenzie Bezos, care a rămas cu o participație de 4% în Amazon, ca parte a recentului acord de divorț al cuplului. Valoarea netă a averii a urcat cu 8,2 miliarde de dolari la 45,3 miliarde de dolari, iar acum este pe locul 18 în clasamentul Bloomberg, în fața lui Mukesh Ambani, cea mai bogată persoană din India și a lui Carlos Slim din Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel