Experții avertizează: Coinfecțiile COVID-19 și gripă, extrem de pariculoase

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții spun că trebuie să fin vigilenți în continuare / Foto: Arhivă
Experții spun că trebuie să fin vigilenți în continuare / Foto: Arhivă
Un recent studiu trage atenția cât de gravă este combinația dintre COVID-19 și gripă.

Studiul arată că adulții spitalizați care au concomitent și COVID-19 și gripă prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta forme severă sau de deces în comparație cu pacienții care au doar COVID-19.

Oamenii de știință au descoperit că pacienții care au avut fost infectați atât cu SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, cât și virusuri gripale au fost de peste patru ori mai predispuși să aibă nevoie de suport de ventilație și de 2,4 ori mai predispuși să moară decât dacă ar fi avut doar COVID-19.

Studiul a analizat peste 305.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19 și a implicat cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Liverpool, Imperial College London și Universitatea Leiden din Olanda.

Cercetătorii spun că rezultatele arată că este nevoie de mai multe teste antigripale pentru pacienții cu COVID-19 în spital și subliniază importanța vaccinării complete atât împotriva COVID-19, cât și împotriva gripei.

Profesorul Kenneth Baillie, profesor de medicină experimentală la Universitatea din Edinburgh, a declarat că: "Am constatat că combinația dintre COVID-19 și virusul gripal este deosebit de periculoasă. Acest lucru va fi important, deoarece multe țări au renunțat la utilizarea distanțării sociale și a restricțiilor”.

Kenneth Baille a mai spus că: "Ne așteptăm ca COVID-19 să circule împreună cu gripa, crescând astfel șansele de coinfecții. De aceea, ar trebui să ne schimbăm strategia de testare a pacienților cu COVID-19 în spital și să testăm pentru gripă pe scară mult mai largă."

Echipa a analizat datele adulților care au fost spitalizați cu COVID-19 în Marea Britanie între 6 februarie 2020 și 8 decembrie 2021.

Rezultatele testelor pentru coinfecțiile virale respiratorii au fost înregistrate pentru 6965 de pacienți cu COVID-19.

Aproximativ 227 dintre aceștia au avut, de asemenea, virusul gripal, iar aceștia au avut rezultate semnificativ mai severe, au constatat cercetătorii.

Citește și: Deși în război, Ucraina parafează acordul cu Pfizer de producere a Plaxovil

Profesorul Calum Semple, profesor de sănătate infantilă și de medicină a epidemiilor la Universitatea din Liverpool, a declarat: "Am găsit un răspuns la această întrebare: "Asistăm la o creștere a infectărilor cu viruși respiratori sezonieri obișnuiți pe măsură ce oamenii revin la viața normală”.

Expertul mai spune că ne putem aștepta ca gripa să circule alături de COVID-19 în această iarnă și că: ”Am fost surprinși de faptul că riscul de deces a fost mai mult decât dublu atunci când oamenii au fost infectați atât de virusul gripal, cât și de COVID-19”.

"Acum este foarte important ca oamenii să se vaccineze complet și să se întărească împotriva ambelor virusuri și să nu lase până când este prea târziu”, a mai precizat omul de știință.

Cercetarea, realizată în cadrul Consorțiului internațional de caracterizare clinică a coronavirusurilor din cadrul Consorțiului internațional pentru infecții respiratorii acute severe și infecții emergente (Isaric), se spune că este cel mai mare studiu realizat vreodată pe persoane cu COVID-19 și alte virusuri respiratorii endemice.

Studiul Isaric a fost înființat în 2013 în vederea pregătirii pentru o pandemie ca aceasta.

Profesorul Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, a declarat: "Ambele studii au fost realizate în cadrul unui studiu de cercetare: "A fi infectat cu mai mult de un virus nu este foarte frecvent, dar este important să fim conștienți de faptul că există coinfecții.

"Vaccinurile care protejează împotriva COVID-19 și a gripei sunt diferite, iar oamenii au nevoie de ambele. Modul în care sunt tratate aceste două infecții este, de asemenea, diferit, așa că este important să se testeze pentru alte virusuri chiar și atunci când aveți un diagnostic la cineva care este spitalizat cu o infecție respiratorie.

"Această ultimă descoperire a consorțiului Isaric aduce din nou un plus semnificativ la îmbunătățirea modului în care gestionăm pacienții."

Descoperirile au fost publicate într-o scrisoare de cercetare în The Lancet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel