Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Acțiunile și obligațiunile Turciei s-au prăbușit pentru a treia zi consecutiv, vineri, declanșând două întreruperi automate ale tranzacțiilor pe Borsa Istanbul, în contextul în care lira, titlurile de stat și acțiunile și-au continuat declinul după reținerea, miercuri, a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Tayyip Erdogan.
Opoziția a denunțat măsura drept o „tentativă de lovitură de stat”, considerând-o punctul culminant al unei ample campanii juridice împotriva adversarilor politici, criticată la nivel internațional ca fiind un efort de a reduce la tăcere vocile disidente.
Moneda națională, acțiunile și obligațiunile Turciei au suferit pierderi severe de miercuri, când autoritățile l-au reținut pe Imamoglu, declanșând proteste masive și marșuri în întreaga țară.
Până la ora 11:08 GMT, indicele de referință BIST-100 pierdea 5,6%, iar indicele bancar scădea cu 8,5%, după reluarea tranzacționării la 08:57 GMT.
BIST-100 este pe cale să înregistreze o scădere săptămânală de 15%, cea mai abruptă prăbușire de la criza financiară globală din octombrie 2008.
Obligațiunile suverane ale Turciei denominate în dolari s-au depreciat pentru a treia zi consecutiv, titlurile cu scadențe mai lungi pierzând 2 cenți și îndreptându-se spre pierderi săptămânale de peste 3 cenți, cele mai mari din ianuarie 2024.
Costul asigurării datoriei suverane a Turciei împotriva unui posibil default a crescut cu 18 puncte de bază, ajungând la 322 bps, cel mai ridicat nivel din martie 2024, potrivit datelor S&P Global Market Intelligence.
Lira turcească se tranzacționa la 38,0050 față de dolar, menținându-se stabilă față de închiderea precedentă, dar peste minimul record de 42 atins miercuri. De la începutul anului, moneda a pierdut 6,7% din valoare.
Banca centrală a intervenit agresiv pe piață, vânzând aproximativ 10 miliarde de dolari în valută, potrivit estimărilor economiștilor, și a implementat măsuri de lichiditate pentru a limita volatilitatea și cererea de valută.
Totodată, banca centrală a suspendat licitația repo pe o săptămână și a majorat rata de împrumut overnight la 46%, ceea ce economiștii estimează că echivalează cu o înăsprire a politicii monetare de 350-400 puncte de bază.
Aceste măsuri sunt așteptate să crească costurile de finanțare, punând presiune pe bilanțurile băncilor, majorând dobânzile la credite și reducând volumul împrumuturilor.
Banca centrală a promis o înăsprire suplimentară a politicii monetare „în cazul în care se anticipează o deteriorare semnificativă și persistentă a inflației”. Joi, ratele dobânzilor overnight au crescut cu 134 puncte de bază, ajungând la 43,64%, potrivit datelor disponibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...