Panică în industria cărnii. Efectele pandemiei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Industria cărnii, lovită puternic de epidemie
Industria cărnii, lovită puternic de epidemie
Cererea de carne de porc a Uniunii Europene va scădea cu 0,6% până la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani respectiv la 20,3 milioane tone în 2020 și va scădea și consumul de carne de vită și pui până la cel mai mic nivel din ultimii câțiva ani, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, citat de Bloomberg .

"Ceea sperăm și așteptăm este această redeschidere a Europei, unde oamenii pot ieși și să ia o cină din nou în oraș", a spus Jais Valeur, directorul executiv al Danish Crown Group, cel mai important procesator de carne din Europa. „Vindem mai multă carne cu amănuntul însă asta nu compensează pierderea din sectorul serviciilor alimentare. ”

Deși există o cerere bună de carne tocată pentru gătit la domiciliu, vânzările pentru carnea de foarte bună calitate sunt slabe. În ceea ce privește carnea de vită, asta tinde să se adune în congelatoare sau duce la întârzierea la sacrificare, ceea ce generează un suprastocfenomen care poate dura chiar și după terminarea carantinelor.

Marii procesatori de carne spun că fenomenul va dura iar consumul total de carne a scăzut simțitor.

Criza Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puțin pe fondul preocupărilor cu privire la poluare, în timp ce dietele vegane cresc în popularitate. De exemplu, Germania iubitoare de șnițel a devenit un refugiu vegetarian, 63% dintre rezidenți căutând să reducă consumul de carne. De asemenea, UE dorește să promoveze insectele și algele ca alternative proteice.

În timp ce cazurile de virus au început să afecteze unele operațiuni europene de carne, acestea nu se ridică la proporțiile din S.U.A., unde oprirea fabricilor de procesare a cărnii a dus la golirea rafturilor și a lăsat câteva restaurante fast-food fără burgeri. Acest lucru a îndemnat mai mulți cumpărători americani să ofere produse din carne artificială.

Citește: Adrian Oroș, măsuri pentru relansarea agriculturii

Cel mai mare exportator de carne de vită din Argentina a înregistrat o scădere a cărnii de înaltă calitate către Europa, deoarece restaurantele, o sursă cheie de cerere, s-au închis.

„Vânzările către Europa sunt aproape blocate; există doar o livrare ocazională ", a spus Miguel Schiariti, președintele industriei argintine a cărnii de vită și a grupului comercial Ciccra.

Prețurile europene ale cărnii de porc, care au fost îmbunătățite prin creșterea exporturilor către China, acum scad, prețurile la carcasa de porc din Franța și Germania fiind cele mai mici dintr-un an. Lucrurile au devenit atât de rele încât UE a propus să ajute la finanțarea depozitării produselor precum carnea de vită și miel pentru a ajuta piața.

În Olanda, cererea pentru viței de lapte vândută în mod obișnuit a scăzut, a declarat Frans van Dongen, directorul afacerilor internaționale la grupul olandez de carne COV. Carnea se îndreaptă adesea către restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.

Federația franceză de specialități de carne estimează că veniturile membrilor săi au scăzut cu 30% în medie de la începutul pandemiei. Mai puțini turiști care cumpără produse alimentare franțuzești ar putea să reducă vânzările chiar și după ridicarea interdicțiilor, iar declinul economic poate reduce cheltuielile consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel