Panică la Kremlin: Gigantul Gazprom se clatină! Sfârșitul este aproape
Autor: Simona Haiduc | 08 feb 2022, 13:26
Soluții pentru gaz mai ieftin în România. Ce se poate realiza pe termen scurt în țara noastră
Soluții pentru gaz mai ieftin în România. Ce se poate realiza pe termen scurt în țara noastră
Anul 2022 va fi un an de cotitură pentru piața globală de gaze naturale lichefiate (GNL), unde, foarte curând, SUA vor fi cele care vor dicta prețurile și condițiile de livrare. Gazpromului nu-i rămâne altceva de făcut decât să observe cum sfârșitul dominației sale se apropie de sfârșit. Iar la Kremlin, președintele Putin ar trebui să-și facă griji.

"SUA și-au menținut poziția de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate pentru a doua lună consecutiv, în condițiile în care criza energetică din Europa în plină iarnă a antrenat o creștere a exporturilor către Bătrânul continent", au constatat analiștii agenției Bloomberg. 

Exporturile de GNL din SUA au atins un nivel record de 7,3 milioane de tone în ianuarie, detronând, pentru a doua oară din luna decembrie, Qatarul din fruntea clasamentului celor mai mari furnizori de gaze lichefiate. 

Specialiștii Bloomberg consideră că anul 2022 va fi un an de cotitură pentru piața globală de GNL, unde, foarte curând, SUA vor fi cele care vor dicta prețurile și condițiile de livrare.  "Aceasta este o etapă uimitoare pentru o țară care era importator net de gaze naturale în urmă cu mai puțin de un deceniu. De atunci, boom-ul gazelor de șist a transformat SUA în cel mai mare producător de gaze din lume", a explicat agenția americană. 

Dar asta nu este tot. Compania americană de gaze naturale lichefiate Venture Global LNG a solicitat autorităților federale de reglementare permisiunea de a expedia primul lot de la uzina de export Calcasieu Pass din Louisiana. Potrivit documentelor publice, pe amplasament sunt instalate 18 linii modulare de lichefiere capabile să producă aproximativ 10 milioane de tone de GNL pe an. Și toate sunt destinate exportului.

Următorul terminal de export din SUA, care ar trebui să devină operațional în 2024, va fi Golden Pass LNG din Port Arthur, Texas. Proiectul menționat este realizat de o societate mixtă între Exxon Mobil și Qatar Energy, care va crește capacitatea maximă de procesare a GNL în SUA cu aproximativ 15%.

Se pare că, până în 2027, americanii vor ajunge la circa 100 de milioane de tone de GNL, oferind Washingtonului o "armă energetică eficientă" și Europei mult dorita "independență față de regimul președintelui Vladimir Putin". Unii experți germani prezic deja că "Gazprom este kaput, iar Rusia va avea aceeași soartă".

Citește și Scandal în Bulgaria legat de gazele vândute României! S-a aflat adevărul

"GNL din SUA poate concura acum cu aproape orice țară, inclusiv cu Orientul Mijlociu, care a avut în mod istoric un avantaj uriaș în ceea ce privește producția de gaze și economia producției", a comentat Muxit Ashraf, director general senior al departamentului de energie globală al Accenture.

Totuși, trebuie precizate câteva detalii: o tonă de GNL poate înlocui aproximativ 5 tone de lignit, ceea ce înseamnă că eforturile titanice ale americanilor de a crește producția de gaz lichefiat cu 20 de milioane de tone până în 2027 nu vor crea un surplus pe piața europeană. În cel mai bun caz, prețurile se vor stabiliza la niveluri mai ridicate decât înainte de criza energetică din 2021, estimează, la rândul său, publicația Financial Times. 

Desigur, a face previziuni cu privire la prețul benzinei, așa cum spun experții, este ca și cum ai ghici la zațul de cafea. Cu toate acestea, brokerii de peste ocean avertizează că exportul american de 100 de milioane de tone de GNL pe an va duce la dublarea prețului la gaze naturale chiar în SUA. Ceea ce alegătorului american este posibil să nu-i convină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe