Parlamentul European a adoptat bugetul de investiții al UE pentru 2020

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Mai mulți bani pentru mediu, imm-uri, cercetare
Mai mulți bani pentru mediu, imm-uri, cercetare
Parlamentul European a adoptat bugetul Uniunii Europene pe 2020, subliniind că este un „punct de plecare solid în vederea lansării unei noi generații de programe UE".

Parlamentul subliniază, în proiectul său de rezoluție, că bugetul UE pe 2020 este „ultima șansă pentru Uniunea Europeană de a se apropia de îndeplinirea angajamentelor politice stabilite pentru această perioadă, inclusiv de a atinge obiectivele climatice ale UE". Acesta ar trebui să deschidă calea către noul buget al UE pe termen lung 2021-2027, așa-numitul cadru financiar multianual.

Bugetul prevede un sprijin sporit pentru mediu, europarlamentarii adăugând peste 2 miliarde de euro, la propunerea Comisiei, pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Totodată, aceștia au sporit Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) și programele Erasmus+ și au aprobat bani suplimentari ca finanțare în domenii precum IMM-urile, cercetare, digitalizare, migrație și politică externă, inclusiv pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

Parlamentul a votat un buget în valoare totală de aproape 171 miliarde de euro în credite de angajament (ceea ce UE se angajează să investească în 2020 sau în anii următori, deoarece proiectele și programele se derulează pe mai mulți ani), reprezentând o creștere de aproximativ 2,7 miliarde de euro față de proiectul de buget al Comisiei. Acesta stabilește creditele de plată (ceea ce va fi cheltuit în mod concret în 2020) la 159 miliarde de euro.

Citește și Comisar european exclude introducerea salariului minim în UE

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a precizat că bugetul cuprinde și 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România, cei mai loviți la nivelul UE.

Votul în plen va declanșa trei săptămâni de discuții de „conciliere" cu Consiliul, care vor începe în noiembrie, cu scopul de a ajunge la un acord între cele două instituții la timp pentru ca bugetul de anul viitor să fie votat de Parlament și semnat de Președintele său, David Sassoli, în plenul celei de-a doua sesiuni din noiembrie (25-28 noiembrie). Dacă nu se ajunge la un acord, Comisia trebuie să prezinte un nou proiect de buget.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik

pixel