Parlamentul European a votat legea care separă prețul combustibililor de cel al energiei electrice

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie electrică
Energie electrică
Prețurile la energia electrică vor fi mai puțin dependente de cele ale combustibililor fosili, după ce membrii Parlamentului European au votat favorabil cu privire la această decizie. 

Membrii Consiliului European au convenit deja asupra acestor măsuri, votând majoritar în favoarea lor, relatează Reuters. 

Noile măsuri sunt menite să protejeze consumatorii împotriva preţurilor volatile, dând posibilitatea de a alege între contracte cu preţ fix si contracte cu preţuri dinamice cu acces la informaţii cu privire la opţiunile pe care le aleg. 

De asemenea, odată cu noua lege, furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract.

Totodată, aceste reglementări obligă furnizorii să nu poată întrerupe alimentarea în cazul în care se află în conflict cu clienții lor.

Investițiile în energie vor fi încurajate prin această legislaţie care prevede aşa-numitele "contracte pentru diferenţă". Într-un contract pentru diferenţă, o autoritate publică compensează producătorii de energie în cazul în care preţurile de pe piaţă scad prea mult, dar colectează plăţi de la aceştia în cazul în care preţurile sunt prea mari. Utilizarea contractelor pentru diferenţă va fi permisă în toate investiţiile noi în producţia de energie electrică, fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară.

Textul stabileşte un mecanism de declarare a unei crize a preţurilor energiei electrice. În cazul existenţei unor preţuri foarte ridicate şi în anumite condiţii, UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a preţurilor energiei electrice, permiţând statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili preţurile la energie electrică pentru IMM-uri şi marii consumatori industriali de energie.

"Această reformă pune cetăţenii în centrul organizării pieţei energiei electrice. Textul include măsuri de protecţie a cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili, şi de accelerare a utilizării surselor regenerabile de energie. Parlamentul a făcut un pas înainte în democratizarea pieţei energiei, creând o structură care să răspundă eşecurilor expuse de criza energetică. Toţi consumatorii, inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii, vor avea acces la preţuri pe termen lung, accesibile şi stabile", a declarat raportorul Nicolas Gonzalez Casares (Grupul S&D).

Comisia Europeană a propus anul trecut modificarea pieţei energiei electrice din UE, după ce preţurile la electricitate în UE au atins valori record ca urmare a întreruperii livrărilor de gaze naturale ruseşti.

După aprobarea Parlamentului European, Consiliul trebuie, de asemenea, să adopte în mod oficial legislaţia înainte de a intra în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel