Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la CJUE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pentru că a eșuat
Pentru că a eșuat
Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru "eşecul de a acţiona" în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-SUA, a anunţat joi pe Twitter purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

"Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani", a mai precizat el pe Twitter.

Parlamentul European a adoptat în octombrie 2020 o rezoluţie prin care solicita Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE şi SUA. Textul îndemna CE să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate.

Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană, precizează PE.

Citește și În sfârșit! Bill Gates spune EXACT ceea ce TREBUIE

În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării cetăţenilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni.

"Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit", a mai precizat Jaume Duch. În urma recomandării departamentului juridic al PE, instituţia trimite acum Comisia Europeană în judecată la CJUE "pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin", a adăugat el.

Într-o poziţie pe această temă din mai 2017, după o altă rezoluţie a PE, Comisia Europeană a apreciat că ar fi "contraproductiv" să se reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene.

"Având în vedere importantele progrese obţinute în ultimul an şi buna evoluţie a activităţii în desfăşurare, suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Canada şi SUA ar fi contraproductivă în acest moment" şi "nu ar ajuta obiectivul de a obţine călătorii fără viză pentru toţi cetăţenii europeni", preciza atunci CE într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel