Parlamentul Ucrainei a ratificat acordul cu SUA pentru minerale. Kievul speră la un sprijin militar mai consistent

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ucraina. Foto: Freepik.com
Ucraina. Foto: Freepik.com
Parlamentul Ucrainei a votat joi ratificarea unui acord economic privind resursele minerale, semnat cu Statele Unite, un pas strategic prin care Kievul speră să obțină sprijin militar continuu din partea Washingtonului în efortul său de a respinge invazia rusă, relatează Reuters.

În ciuda unor rezerve exprimate de parlamentari ucraineni — care au acuzat lipsa de transparență în privința detaliilor acordului și a posibilelor compromisuri asumate — 338 de deputați au votat pentru ratificare, fără niciun vot împotrivă.

„Parlamentul Ucrainei a ratificat Acordul istoric de Parteneriat Economic cu Statele Unite ale Americii”, a declarat pe rețeaua X vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko. „Acest document nu este doar un cadru juridic — este fundația unui nou model de colaborare cu un partener strategic-cheie.”

Printre punctele controversate s-au numărat guvernanța fondului de investiții dedicat reconstrucției Ucrainei și mecanismele prin care vor fi realizate contribuțiile. Sviridenko a organizat o conferință de presă joi dimineață pentru a răspunde acestor întrebări, anunțând că fondul va deveni operațional în câteva săptămâni și va depinde în mare măsură de gradul de implicare al SUA.

Oficialii au precizat că două anexe suplimentare, care vor detalia aceste aspecte, vor fi publicate ulterior, subliniind că beneficiile economice ale acordului ar putea fi vizibile abia peste un deceniu sau chiar mai mult.

Ratificarea vine cu doar o zi înainte ca Rusia — care a declanșat invazia pe scară largă în februarie 2022 — să organizeze o paradă militară cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a înfrângerii Germaniei naziste. Evenimentul este însă umbrit de atacurile repetate ale dronelor ucrainene pe teritoriul rus.

Ucraina speră că acest acord va întări poziția sa în eventualele discuții de armistițiu, care până acum nu au dus la un progres semnificativ, spre frustrarea președintelui american Donald Trump. Moscova cere ca Kievul să renunțe la toate teritoriile revendicate de Vladimir Putin și să accepte o neutralitate permanentă — cereri respinse de Ucraina, care le consideră o capitulare de facto și o vulnerabilizare strategică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Venituri neimpozabile

pixel