Parteneriatul civil, respins pentru a doua oară

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cuplurile gay mai au de așteptat pentru legalizarea parteneriatului
Cuplurile gay mai au de așteptat pentru legalizarea parteneriatului
Senatorii jurişti au dat marţi raport de respingere în cazul a două proiecte care vizează parteneriatul civil, pe motiv că propunerile legislative iniţiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, dar şi de ALDE şi un independent "nu răspund niciunei nevoi sociale", potrivit declaraţiilor senatorului social-democrat Şerban Nicolae. Prima tentativă de legiferare a parteneriatului civil a avut loc în legislatura trecută, cu un proiect de lege inițiat de Remus Cernea. Tema a revenit în discuția publică odată cu referendumul pentru familie, când președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, în cazul unui succes al referendumului, ar fi necesară și legiferarea parteneriatului civil.

"Din punctul meu de vedere, soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică", a precizat Şerban Nicolae.

În replică, unul dintre iniţiatori, senatorul USR Edward Dircă, a spus că este momentul să se stabilească un cadru concret în ceea ce priveşte parteneriatul civil. "Au fost foarte multe discuţii în spaţiul public, foarte multe frământări a generat acest proiect de lege, dar cred că este momentul să ne asumăm şi să legiferăm, să stabilim un cadru concret în ceea ce priveşte parteneriatul civil", a precizat Dircă.

În intervenţia sa, avocata Romaniţa Iordache, copreşedinte ACCEPT, a precizat că dreptul la viaţa de familie a oricărui cuplu trebuie garantat. "Această decizie a fost translatată în dreptul românesc de decizia Curţii Constituţionale 534, care clarifică faptul că o familie de acelaşi sex are dreptul la recunoaşterea şi protejarea dreptului la viaţă de familie la fel ca orice alt cuplu, iar această recunoaştere trebuie realizată fie pe cale legislativă, fie pe cale judecătorească", a subliniat Iordache.

Ce prevede proiectul

Zeci de parlamentari din USR, PNL şi UDMR propun în proiectul intrat în circuitul legislativ pe 31 octombrie ca parteneriatul civil să ofere drepturi comune cuplurilor care aleg să convieţuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancţionarea violenţei domestice, obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor, recunoaşterea facilităţilor fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat.

Conform proiectului, condiţiile pentru încheierea parteneriatului civil sunt: partenerii care au împlinit vârsta de 18 ani; cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puţin un an; niciunul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil.

Parteneriatul civil se încheie în baza consimţământului personal şi liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declaraţie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute, în faţa unui notar public. Declaraţia de parteneriat civil nu poate fi dată prin mandatar, prevede proiectul.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie. De asemenea, partenerii sunt asimilaţi soţilor în relaţiile care au loc în justiţie, în orice materie.

Citește și: Schimbare majoră. Aleşii îi trimit pe toţi românii la judecător

În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii nu sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiaţiei fireşti faţă de copii. Paternitatea copiilor născuţi sau concepuţi în timpul parteneriatului se stabileşte potrivit dispoziţiilor din materia filiaţiei paterne din afara căsătoriei. Partenerul are obligaţia de a asigura protecţia şi bunăstarea copiilor celuilalt partener care locuiesc şi sunt îngrijiţi şi educaţi împreună de cei doi parteneri. Partenerul de sex diferit desemnat ca persoană care se ocupă de întreţinerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul în relaţiile cu instituţiile educaţionale, medicale şi sociale, în lipsa părintelui biologic.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu pot adopta. Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoaşterea statutului lor pe teritoriul României şi de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Ministrul Tanczos Barna / FOTO: Facebook
Paul Krugman / FOTO: Freepik

Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

De ce economia europeană este mai puțin performantă...

Medicamente / Foto: Freepik
Buget
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu - FOTO: Captură Video@Guvernul României
Agenți FBI
Pe telefon / FOTO: Freepik

Premierul vrea promovare chiar și pe TikTok

Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern. 

veniturile bugetare - FOTO: Freepik
carburanti - FOTO: Freepik@ ttonaorh

Prețurile carburanților la pompă, azi, 1 februarie 2025

Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...

Whatsapp

WhatsApp susține că a blocat un software de spionaj

Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...

Taxa pe stâlp / Foto: Freepik

”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...

Ședință de Guvern

Ședință specială de Guvern: Se adoptă bugetul pentru 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...

litoral - FOTO: Freepik@Mavic
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Sală de judecată / Foto: Freepik
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

Războiul tarifelor continuă. Trump anunță următorul episod

De data aceasta este vorba despre hidrocarburi. 

Casa Albă

Trump amenință din nou: ”UE ne-a tratat foarte rău"

Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...

Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Dispare plafonul impus la preţul gazelor naturale

Mecanismul a fost introdus pentru a proteja statele...

DeepSeek

pixel