"Poziţia noastră este o creştere de 200 de lei, dar cu impozitarea de la 2.300 de lei, adică aceşti 200 de lei în plus să nu fie impozitaţi. Pe înţelesul tuturor, formula e să mărim salariul minim cu un cuantum de 100-200 de lei, cel mai probabil 200 de lei, iar nivelul impozitelor şi taxelor să rămână la (nivelul salariului minim brut actual, n.r.) 2.300 de lei. Şi atunci aceşti 200 de lei ajung la oameni, pe deasupra celor 1.386 de lei (salariul minim net actual, n.r.) şi astfel ajungi undeva la 1.600 de lei net în mână", a explicat Jianu, pentru AGERPRES, la finalul unei conferinţe de presă.
Preşedintele CNIPMMR nu a precizat dacă organizaţia patronală susţine o anumită formulă de calcul a salariului minim pentru anul viitor. Liderul Consiliului Naţional al IMM-urilor a subliniat că în cazul în care majorarea salariului minim cu 200 de lei ar fi realizată cu grila actuală de impozitare pe muncă, angajaţii ar beneficia de o majorare netă de 100 de lei, în timp ce cealaltă sută de lei ar fi încasată de stat.
Citește și Spania va majora salariul minim pentru a reduce decalajul de prosperitate
"Propunerea susţinută de Consiliul Naţional al IMM-urilor este de a creşte salariul minim pe economie, dar să nu se crească şi contribuţiile la Bugetul de Stat şi la Bugetul Asigurărilor Sociale. (...) În acest moment, cu gradul de impozitare actual, o mărire de 200 de lei înseamnă la oameni o mărire de 100 de lei, pentru că o sută de lei se duc la stat. Întotdeauna Guvernul are de câştigat când măreşte salariul minim pe economie, pentru că aduce bani suplimentari la Bugetul de Stat. Ori, dacă ne dorim să existe o responsabilizare şi o responsabilitate din partea Guvernului, banii trebuie efectiv să ajungă la oameni. Noi înţelegem necesitatea măririi salariului minim pe economie, dar banii trebuie să ajungă în buzunarele oamenilor, nu în buzunarele statului. Statul trebuie să se chibzuiască mai mult, statul trebuie să fie mai responsabil”, a menţionat Florin Jianu.
Preşedintele CNIPMMR a apreciat că inclusiv cu creşterea de 200 de lei net propusă de organizaţie, nivelul salariului minim respectiv nu acoperă nevoile angajaţilor. "Nu considerăm că salariul minim (incluzând creşterea de 200 de lei propusă, n.r.) este un salariu care acoperă nevoile, de altfel dacă ne uităm la coşul minim vedem că nu suntem acolo, dar aceste lucrurile trebuie făcute împreună, sustenabil şi competitiv", a adăugat Florin Jianu.
Acesta a declarat că organizaţia patronală a IMM-urilor susţine ca şi următoarele două creşteri ale salariului minim să fie realizate păstrându-se grila de impozitare actuală, valabilă pe salariul de 2.300 de lei brut. "Propunem ca în următorii trei ani de zile să existe două măriri consecutive, până la 3.000 de lei, dar (Guvernul, n.r.) să pună nivelul impozitelor şi taxelor de la 2.300 de lei", a afirmat Florin Jianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...