Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Paul Krugman / FOTO: Freepik
Paul Krugman / FOTO: Freepik
De ce economia europeană este mai puțin performantă decât cea a Statelor Unite.

În ultimele decenii, economia europeană s-a dezvoltat într-un ritm mai lent decât puternica mașinărie economică a Statelor Unite. Iar explicația ar putea surprinde: principala diferență se datorează demografiei. Pe lângă aceasta, Europa suferă și din cauza liderilor săi conservatori, prea preocupați de datoria publică și inflație, este de părere economistul american Paul Krugman. 

Recent, Kristi Noem, guvernatoarea statului Dakota de Sud, a avertizat asupra riscului ca președintele Joe Biden să transforme Statele Unite într-o copie a Europei. Această declarație se înscrie într-o tradiție veche a conservatorilor americani, care susțin frecvent că Europa este victima unor catastrofe care, în opinia lor, vor lovi inevitabil și SUA din cauza politicilor liberale. În prezent, polemica se concentrează asupra imigrației. În trecut, distopia europeană evocată de conservatori era atribuită nivelului ridicat al impozitelor și generozității sistemelor de protecție socială, care, spuneau ei, ar descuraja munca și inovația, continuă laureatul premiului Nobel pentru Economie într-un articol pentru New York Times. 

Care sunt adevăratele probleme ale Europei?

În opinia economistului, pentru a face o comparație cu Statele Unite, este util să distingem situația dinaintea pandemiei de ceea ce se întâmplă în prezent. Mulți cred că Europa se confruntă cu un șomaj masiv și că rămâne în urmă din punct de vedere tehnologic. Această viziune este greșită. Un adult aflat în câmpul muncii are, de fapt, șanse mai mari să găsească un loc de muncă într-o mare economie europeană decât în SUA.

Europenii sunt, de asemenea, foarte bine adaptați la tehnologiile informației, iar productivitatea de pe cele două maluri ale Atlanticului este comparabilă. Este adevărat că PIB-ul real pe cap de locuitor este mai mic în Europa decât în Statele Unite, dar acest lucru se explică, în principal, prin faptul că europenii iau mai multe concedii – ceea ce este o alegere, nu o problemă.

Nu este un paradis economic

Totuși, suliniază Paul Krugman, Europa nu este un paradis economic. Există numeroase provocări, chiar și în țările cu sisteme de protecție socială de care progresiștii americani doar visează. Suedia, spre exemplu, se confruntă cu o problemă serioasă legată de violența bandelor criminale. Danemarca, considerată una dintre cele mai fericite țări din lume, are un număr ridicat de persoane depresive și înregistrează o creștere a populismului de dreapta.

O Germanie „pregătită de război”

Mulți au impresia că Bătrânul continent este într-un declin relativ și că, în ultimele decenii, economia sa a crescut mai lent decât puternica mașinărie economică a Statelor Unite. Această percepție este corectă. Însă explicația ar putea surprinde: diferența este, în principal, o consecință a demografiei.

Din 1999, anul în care a fost introdusă moneda euro, până în 2019, cu puțin timp înainte de pandemie, economia SUA a crescut cu 53% în termeni reali, comparativ cu doar 31% în zona euro. Însă aproape întregul decalaj se explică prin faptul că populația aptă de muncă din Statele Unite (persoane cu vârste între 15 și 64 de ani) a crescut semnificativ în acești 20 de ani, în timp ce, în Europa, aceasta a stagnat și chiar a început să scadă în ultimii ani.

O situație care ridică, desigur, îngrijorări legate de sustenabilitatea bugetară: o forță de muncă în scădere poate susține un număr tot mai mare de pensionari? Cu toate acestea, analizând aceste cifre, este dificil să vorbim despre o criză economică. Cel puțin, aceasta era situația în 2019, înainte de pandemie.

Ce nu merge bine în Europa?

Ce s-a întâmplat de atunci? Atât în Europa, cât și în Statele Unite, efectele perturbatoare ale pandemiei de Covid și invazia rusă din Ucraina au alimentat inflația. De fapt, folosind indicatori comparabili, inflația cumulată din 2020 până în prezent este aproape identică pe ambele maluri ale Atlanticului.

Cu toate acestea, Statele Unite au avut o redresare economică mult mai puternică – într-un ritm care nu poate fi explicat doar prin diferențele de creștere demografică. Un factor cheie pare să fi fost politicile promovate de administrația Biden: America a depus eforturi semnificative pentru stimularea economiei prin cheltuieli publice.

Lideri excesiv de conservatori

În timp ce inflația a scăzut în Europa într-un ritm similar cu cel din SUA, oficialii Băncii Centrale Europene par mult mai reticenți decât omologii lor americani în ceea ce privește relaxarea recentelor majorări ale ratelor dobânzii. Astfel, zona euro riscă o recesiune mult mai severă.

Așadar, ce nu merge bine în Europa? Nu, continentul nu este copleșit de imigranți. Nu, statele-providență nu au eliminat motivația de a munci și de a inova. Însă Europa suferă din cauza unor lideri excesiv de conservatori, preocupați excesiv de inflație și datorie și mult prea ezitanți în ceea ce privește promovarea creșterii economice, concluzionează economistul american Paul Krugman. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Ministrul Tanczos Barna / FOTO: Facebook
Paul Krugman / FOTO: Freepik

Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

De ce economia europeană este mai puțin performantă...

Medicamente / Foto: Freepik
Buget
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu - FOTO: Captură Video@Guvernul României
Agenți FBI
Pe telefon / FOTO: Freepik

Premierul vrea promovare chiar și pe TikTok

Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern. 

veniturile bugetare - FOTO: Freepik
carburanti - FOTO: Freepik@ ttonaorh

Prețurile carburanților la pompă, azi, 1 februarie 2025

Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...

Whatsapp

WhatsApp susține că a blocat un software de spionaj

Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...

Taxa pe stâlp / Foto: Freepik

”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...

Ședință de Guvern

Ședință specială de Guvern: Se adoptă bugetul pentru 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...

litoral - FOTO: Freepik@Mavic
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Sală de judecată / Foto: Freepik
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

Războiul tarifelor continuă. Trump anunță următorul episod

De data aceasta este vorba despre hidrocarburi. 

Casa Albă

Trump amenință din nou: ”UE ne-a tratat foarte rău"

Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...

Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Dispare plafonul impus la preţul gazelor naturale

Mecanismul a fost introdus pentru a proteja statele...

DeepSeek

pixel