Paul Krugman: Până la o nouă catastrofă, zilele sunt numărate
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Economia SUA a înregistrat un DECLIN RECORD
Economia SUA a înregistrat un DECLIN RECORD
După ce a provocat o criză de amploare, pandemia de coronavirus va conduce la altă situație extraordinară, iar președintele nu va putea face față problemei. Până la o nouă catastrofă de anvergură în Statele Unite, mai sunt doar câteva zile, atrage atenția economistul american Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru științe economice, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.

Krugman arată că, inițial, administrația președintelui Trump a refuzat, pur și simplu, să recunoască faptul că boala provocată de noul virus reprezintă o amenințare reală pentru SUA, apoi a respins avertismentele legate de o ridicare prematură a regimului de carantină, măsură care ar putea determina o nouă extindere a SARS-CoV-2. 

Respectatul economist consideră că SUA se află în pragul unui dezastru economic. Aproximativ 22 de milioane de americani au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei. În virtutea legii CARES-Act, adoptată la sfârșitul lunii martie, ajutorul social acordat acestor persoane a fost majorat la 600 de dolari pe săptămână pentru fiecare. A fost o măsură care a ajutat să supraviețuiască acele domenii de activitate economică neintrate în carantină. 

Fără o astfel de decizie, americanii concediați ar fi fost nevoiți să-și reducă toate cheltuielile, ceea ce ar fi condus la închiderea altor locuri de muncă și la o adâncire a căderii economice, precum și la multe alte neplăceri. ”Prin urmare, majorarea acestei indemnizații de șomaj a devenit principalul colac de salvare pentru zeci de milioane de americani. Din păcate, viața lor ar putea lua o întorsătură dramatică pentru doar câteva zile”, explică Paul Krugman. 

Citește și Pandemia de covid-19. Anthony Fauci: Suntem abia la ÎNCEPUT

Pentru că, explică economistul, majoritatea acestor oamenii vor primi ultimele ajutoare pe 25-26 iulie, după care veniturile lor se vor reduce cu 60%, dacă nu chiar mai mult. În urmă cu două luni, democrații au aprobat un proiect de lege ce prelungește acest program de susținere a angajaților concediați până la începutul anului viitor, dar Senatul republican și Casa Albă nu se grăbesc să-l adopte. 

În opinia lui Krugman, președintele Trump și echipa lui au ”rămas în urma curbei îmbolnăvirilor” și tot mai speră într-un scenariu de redresare a economiei sub forma literei V. De asemenea, ei cred că nu este bine să-i ajuți pe șomeri în timpul crizelor, pentru că nu vor mai fi motivați să-și caute alt loc de muncă. ”Se pare că republicanii nu înțelege că ei și nu democrații vor fi acuzați dacă milioane de americani se vor adânci în sărăcie în absența unui ajutor oferit la momentul potrivit”, susține Paul Krugman. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel