Krugman arată că, inițial, administrația președintelui Trump a refuzat, pur și simplu, să recunoască faptul că boala provocată de noul virus reprezintă o amenințare reală pentru SUA, apoi a respins avertismentele legate de o ridicare prematură a regimului de carantină, măsură care ar putea determina o nouă extindere a SARS-CoV-2.
Respectatul economist consideră că SUA se află în pragul unui dezastru economic. Aproximativ 22 de milioane de americani au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei. În virtutea legii CARES-Act, adoptată la sfârșitul lunii martie, ajutorul social acordat acestor persoane a fost majorat la 600 de dolari pe săptămână pentru fiecare. A fost o măsură care a ajutat să supraviețuiască acele domenii de activitate economică neintrate în carantină.
Fără o astfel de decizie, americanii concediați ar fi fost nevoiți să-și reducă toate cheltuielile, ceea ce ar fi condus la închiderea altor locuri de muncă și la o adâncire a căderii economice, precum și la multe alte neplăceri. ”Prin urmare, majorarea acestei indemnizații de șomaj a devenit principalul colac de salvare pentru zeci de milioane de americani. Din păcate, viața lor ar putea lua o întorsătură dramatică pentru doar câteva zile”, explică Paul Krugman.
Citește și Pandemia de covid-19. Anthony Fauci: Suntem abia la ÎNCEPUT
Pentru că, explică economistul, majoritatea acestor oamenii vor primi ultimele ajutoare pe 25-26 iulie, după care veniturile lor se vor reduce cu 60%, dacă nu chiar mai mult. În urmă cu două luni, democrații au aprobat un proiect de lege ce prelungește acest program de susținere a angajaților concediați până la începutul anului viitor, dar Senatul republican și Casa Albă nu se grăbesc să-l adopte.
În opinia lui Krugman, președintele Trump și echipa lui au ”rămas în urma curbei îmbolnăvirilor” și tot mai speră într-un scenariu de redresare a economiei sub forma literei V. De asemenea, ei cred că nu este bine să-i ajuți pe șomeri în timpul crizelor, pentru că nu vor mai fi motivați să-și caute alt loc de muncă. ”Se pare că republicanii nu înțelege că ei și nu democrații vor fi acuzați dacă milioane de americani se vor adânci în sărăcie în absența unui ajutor oferit la momentul potrivit”, susține Paul Krugman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...