Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Scopul este acela de a îmbunătăți colectarea veniturilor statului și de a combate fraudele fiscale, în special în domeniul facturării electronice și al caselor de marcat.
Concret, comercianții care folosesc aparate neconectate la sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau aparate alterate pentru a omite anumite date fiscale sau pentru a transmite date fiscale false riscă pedepse cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau amendă.
Noi fapte încadrate ca evaziune fiscală
Prin Legea nr. 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 437/13.05.2024, a fost completat art. 9, alin.(1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, în sensul introducerii lit. i), care reglementează noi fapte care constituie infracțiuni.
Citește și: Veşti proaste pentru cei care au datorii la stat. Modificare privind procedura de executare silită
Astfel, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:
„...i) utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.”
Operațiunea de conectare la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale se realizează cu respectarea prevederilor O.P.A.N.A.F. nr.435/25.03.2021 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...