Printre multe altele, 2022 poate fi definit ca anul discuțiilor despre pensii. Un subiect care s-a aflat pe ordinea de zi a tuturor, practic, partidelor, a tuturor posturilor de televiziune. Cu ce procent vor fi majorate pensiile, vor fi bani pentru preconizatele măriri, cum trebuie procedat cu pensiile speciale și așa mai departe.
În paralel cu aceste dezbateri, coaliția de guvernare a adoptat decizii pornind de la realitățile financiare ale României. Publicația Avocatnet a strâns toate aceste noutăți legate de pensie, de pensionare și despre pensionari.
1. Punctul de pensie și pensia minimă garantată, majorate.
OUG 168/2022 stabilește că, de la 1 ianuarie, punctul de pensie are valoarea de 1.785 de lei, precum și faptul că, începând cu 2024, această valoare se va majora din nou. În ceea ce privește “pensie minimă garantată”, care este de fapt indemnizația socială pentru pensionari, de la 1 ianuarie este de 1.125 de lei. În plus, pensionarii cu venituri mici vor primi un sprijin între 600 și 1.000 de lei.
2. Toate pensiile militare se majorează.
Toate pensiile militare se actualizează automat cu rata medie anuală a inflației, iar pensiile mai mici de 10.000 de lei se majorează suplimentar, în mod diferențiat, potrivit OUG 168/2022. Privitor la pensiile speciale, aceeași ordonanță prevede “înghețarea” acestora, adică nu se vor indexa. Printre acestea putem aminti: pensiile de serviciu pentru funcţionarii publici parlamentari sau pensiile de serviciu pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.
3. Nu se mai reține CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, dar implementarea se va face din februarie, deoarece CNPP a transmis deja în teritoriu pensiile pentru ianuarie. O decizie care vine în urma unei hotărâri a Curții Constituționale.
4. Sumele pentru plata retroactivă a contribuției la pensie, în cazul contractelor din 2023, au crescut, având în vedere majorarea, de la 1 ianuarie, a salariilor. Prin urmare, suma ce trebuie plătită pentru un an de pensie s-a mărit cu 112 lei, de la 750.
5. Ajutor pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Pensionarii și alte persoane cu venituri mici primesc anul acesta un ajutor financiar de 1.400 de lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc și altele. Banii vor fi livrați în două tranșe egale: februarie (pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie) și septembrie (pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie).
6. Noua lege a pensiilor, amânată din nou. Regulile stabilite de către noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, au fost amânate inițial pentru anul acesta în toamnă, dar la finalul anului trecut au suportat o nouă amânare pentru 1 ianuarie 2024. Printre măsurile conținute de noua lege: studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionarii, “mamele-eroine” care au nascut și crescut cel puțin trei copii vor putea sa iasă la pensie mai devreme cu șase ani, va rămâne un singur tip de pensie anticipată.
7. Tichetele sociale pentru alimente și mese calde se acordă și în 2023. Este vorba despre acel tichet de 250 de lei, care vor fi oferite o dată la două luni pentru a asigura alimente și mese calde persoanelor cu venituri mici. În plus, lista categoriilor de persoane ce pot primi în acest an tichete sociale pe suport electronic a fost extinsă.
8. Personalul din serviciile de ambulanță nu va putea ieși la pensie mai repede.
9. Salariații cu anumite activități în sectorul construcțiilor de mașini pot ieși mai repede la pensie.
Prin Legea 351/2022, cu aplicabilitate din 1 ianuarie, sunt introduse în categoria locurilor de muncă în condiții speciale o serie de activități din sectorul construcțiilor de mașini, dar și din unitățile de producție ale minelor de minereuri, astfel că angajații care au activat aici pot să se pensioneze mai repede.
10. Noi categorii de salariați pot ieși la pensie mai devreme: dansatorii și soliștii de balet.
Introducere noii categorii de salariați ce pot ieși la pensie, cea a dansatorilor și soliștilor de balet, vine pentru a corecta o inechitate, astfel aceștia au posibilitatea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.
Citește și Femeile care se pot pensiona în 2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...