Pensii speciale și pensii militare. Marcel Boloş: Dacă va fi cazul, se va găsi o formulă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să știe persoanele interesate
Ce trebuie să știe persoanele interesate
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit, într-un interviu acordat postului Radio România Actualități despre PNRR, despre pensiile speciale și cele militare. 

Este timp suficient

"Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conținutul jalonului din PNRR", a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș în interviul acordat RRA..

El a precizat că termenul a fost ”până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023. 

Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni", a subliniat ministrul. 

Precizând că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie, Marcel Boloș a amintit că, acum, "suntem în martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale. 

Din acest punct de vedere, cred eu că există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conținutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerințele privind sustenabilitatea și contributivitatea, pentru că acestea sunt cerințe de bază a acestui proiect de lege", adaugă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Se va găsi o formulă

În privința pensiilor militare, alt subiect abordat în interviul menționat, Marcel Boloş, a menționat că jalonul din ”PNRR nu face referire la categoriile de beneficiari privind pensiile speciale. 

Dacă includem sau nu includem, să zicem, pensiile militarilor, acest lucru trebuie raportat la cerințele de bază cu privire la pensiile speciale, pentru că noi, indiferent dacă includem sau nu pensiile militarilor, noi cerințele de bază privind sustenabilitatea și cele care țin de contributivitate, acestea trebuie să facem dovada pentru jalon în relația cu CE și să le dovedim, cum am precizat, prin discuțiile pe care le avem cu CE. 

(...) Dacă va fi cazul, probabil împreună cu experții Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada acestei cerințe de contributivitate. Este o cerință care până la urmă va trebui să facem dovada prin simulările pe care le avem și în raportul BM și să putem astfel să clarificăm pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale elementele", a spus inlocutorul RRA. 

PNRR-ul trebuie flexibilizat

Răspunzând unei alte întrebări, ministrul a declarat că ”PNRR-ul trebuie flexibilizat, dacă vreţi, din perspectiva cadrului pentru implementarea investiţiilor, pentru că de reforme, după cum deja se cunoaşte, nu poate fi vorba. Ele trebuie implementate aşa cum ne-am angajat şi, desigur, pentru România este un buget pe care îl avem la dispoziţie, pe care nu avem voie să îl ratăm, pentru că sunt sursa de dezvoltare a României pe termen lung. Şi, desigur, noi acum, când vom ajusta PNRR-ul, când vom depune documentele necesare pentru modificarea PNRR-ului, trebuie să fim atenţi inclusiv la ceea ce nu putem să implementăm datorită unor cauze bine justificate de către noi şi apoi să ducem la bun sfârşit, cum am menţionat, modificarea PNR-ului.

Termenul este 30 aprilie. Sunt patru lucruri pe care le urmărim: reducerea grantului cu 2,1 miliarde euro ca urmare a creşterii economice din anul 2021 faţă de anul 2020, ajustarea preţului la proiectele de infrastructură, adăugarea investiţiilor din capitolul RePowerEU şi - patru ar fi - modificări de jaloane şi ţinte ca urmare a circumstanţelor obiective prevăzute în Regulamentul Comisiei Europene”, a explicat Marcel Boloș. 

Citește și Noi ajutoare pentru români! Marcel Boloș a precizat cine va primi bani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel