Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o intervenţie în contextul informaţiilor potrivit cărora pensiile militare ar putea fi incluse în pachetul de reformă a pensiilor din PNRR.
"Am văzut un articol recent că ar fi obligație în PNRR ( n.r. – ca pensiile militare să fie incluse în reforma pensiilor).Pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, sunt pensii ocupaţionale, nu sunt pensii speciale. Ar fi incorect faţă de un cetăţean care a contribuit, având un venit semnificativ, la sistemul de pensii, are o pensie de, nu ştiu, 20.000 de lei şi ar fi impozitat exact cum sunt impozitate pensiile care nu sunt rezultate în urma contributivităţii. Corect ar fi să fie impozitate pensiile care au rezultat în urma altui principiu decât principiul contributivităţii", a declarat, zilele trecute, ministrul Lucian Bode.
„Am avut discuții în coaliție despre impozitarea pensiilor speciale. Coaliția are în analiză luarea unei astfel de decizii. Când miniștrii Muncii, Finanțelor, vor pune pe masa coaliției date concrete. CCR a zis că impozitare peste 50% e o confiscare. Avem discuții cât ar trebui să fie această impozitare”, a mai precizat ministrul de Interne.
Consiliului Economic şi Social a avizat favorabil proiectul de lege B362/2022 pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind Pensiile militare de stat.
A fost depus în Parlament un proiect de lege privind pensiile militare, cu titlul: "Propunere legislativă pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind Pensiile militare de stat".
La data de 08.06.2022 a fost depus în Senatul României proiectul de lege B362/2022 pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind Pensiile militare de stat, proiect care vizează repararea unor inechități și discriminări în domeniul pensiilor militare.
Propunerea legislativă este produsul unor dezbateri avute de către organizația noastră sindicală cu mai mulți parlamentari care au achiesat la ideea modificării Legii 223/2015 privind pensiile militare, în sensul modificării perioadelor de reducere a vârstei standard de pensionare în raport cu anii de activitate pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special încadrați în grupa a II-a de muncă/condiții deosebite.
"La creionarea proiectului legislativ s-a avut în vedere necesitatea modificării actualei prevederi care statuează că militarul, polițistul sau funcționarul încadrat în grupa a II-a de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard doar dacă a lucrat minim 6 ani, iar în continuare peste această vechime va beneficiat de 3 luni pentru fiecare an lucrat.
De altfel acest proiect are și un rol reparator în concordanță cu sistemul civil de pensii care, în urma ultimelor modificări, prevede că pentru persoanele cu drept de pensie care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite(grupa a II-a) se reduce vârsta standard cu 4 luni la fiecare an lucrat, fără a impune condiția cotizării a minim 6 ani pentru a fi posibilă această reducere.
Practic proiectul de modificare a Legii pensiilor militare vine să realizeze o reparare care să nu mai permită discriminarea și inechitatea în raport cu alte categorii profesionale cu drept de pensie în aceleași condiții cu pensionarii militari", informează Sindicatul Sidepol.
CES a avizat favorabil proiectul. "În temeiul art.5 lit.a) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în şedinţa din data de 28.06.2022, desfăşurată online, conform prevederilor Hotărârii Plenului nr. 86/17.05.2022, avizează favorabil prezentul proiect de act normativ".
De asemenea, proiectul a primit aviz favorabil şi de la Consiliul Legislativ, cu o serie de observaţii şi propuneri. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.