Pensiile militarilor. Ce este indicele de corecție. Cum se aplică
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Modificările vor fi aplicate începând de anul viitor
Modificările vor fi aplicate începând de anul viitor
Pe agenda de lucru a senatorilor se află, de puțin timp, un proiect de lege ce prevede corectarea și, ulterior, recalcularea pensiilor de care beneficiază persoanele care au activat ca miliatri, polițiști sau funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Dacă va primi votul favorabil al senatorilor și al deputaților, noile măsuri, incluse într-o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vor fi aplicate începând din 2020. Mai precis, anul viitor vor fi corectate pensiile celor care au ieșit la pensie până la jumătatea lunii septembrie 2017.

Această operațiune se va efectua, conform proiectului de act normativ, prin aplicarea, o singură dată, a unui indice calculat în funcție de data retragerii din activitate, de momentul ieșirii la pensie, după cum urmează:

- până la 31.12.1994 – indice de corecție de 1,30;

- între 01.01.1995 și 31.12.1999 – indice de corecție 1,25;

- între 01.01.2000 și 31.12.2004 – indice de corecție 1,35;

- între 01.01.2005 și 31.12.2009 – indice de corecție 1,15;

- între 01.01.2010 și 14.09.2017 – indice de corecție 1,00.

Recalculare din oficiu

Suplimentar, începând cu octombrie 2022, pensiile militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care vor fi în plată la sfârșitul anului 2021 vor fi recalculate din oficiu. Baza de calcul va fi media soldelor sau salariilor lunare brute aferente funcției utilizate la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie până la sfârșitul anului 2021.

Citește și Legea pensiilor. Posibile modificări. Cine câștigă, cine pierde

Recalcularea pensiilor militare de stat ar trebui să se încheie, potrivit textului propunerii, până în decembrie 2024. Dacă în urma recalculării, pensia în plată va fi mai mare decât cea recalculată, pensionarul o va primi pe cea mai mare, respectiv pe cea aflată deja în plată. 

O altă măsură prevăzută în proiectul legislativ este actualizarea permanentă a pensiilor militare de stat. Concret, acestea ar urma să se actualizeze, începând din 2023, ori de câte ori se majorează soldele sau salariile militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel