În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
"Rezolvă o problemă, dar aici trebuie făcută o analiză foarte serioasă, pentru că există multe alte inechităţi în sistemul de pensionare", a spus Orban la Realitatea Plus, dând exemplul coeficientului de corecţie, despre care a afirmat că generează inechitate în modul de calcul al pensiilor.
El a pledat pentru principiul contributivităţii la baza calculului pensiilor.
"Problema pensiilor trebuie abordată cu raţiune, plecând de la nivel de principii. Noi am susţinut tot timpul că principiul fundamental care (...) trebuie să stea la baza calculului pensiilor este principiul contributivităţii. (...) Din păcate, la noi a existat o întreagă avalanşă de reglementări speciale care au generat sisteme de calcul al pensiilor care au încălcat acest principiu al contributivităţii. Din punctul meu de vedere, singurele pensii care pot să facă un oarecare rabat de la acest principiu al contributivităţii sunt pensiile militarilor, pentru că sunt toată viaţa lor în serviciul naţiunii şi pensia are caracter de pensie de serviciu. (...) Toată şefimea umfla veniturile cu tot felul de sporuri pe ultima sută de metri şi (...) se trezeau cu pensii duble faţă de salariul pe care îl încasau. Trebuie moderaţie, trebuie o analiză foarte serioasă, trebuie privită problema pensiilor din mai multe perspective. Trebuie să vedem ce modele de sisteme de pensii funcţionează şi în mod evident în orice proiecţie pe care o ai legată de pensii trebuie să gândeşti sistemul de pensii pe termen lung, nu pe moment", a spus Orban.
Citește și Pensiile militare. Noi modificări adoptate de deputați
Premierul a subliniat că există două soluţii de creştere a pensiilor: creşterea salariului mediu pe economie şi creşterea numărului de angajaţi.
"Pentru creşterea salariului mediu şi a numărului de angajaţi nu există decât o singură soluţie - dezvoltarea economică, o politică economică bazată pe investiţii, reindustrializare, creşterea competitivităţii, atragerea investiţilor care să genereze locuri de muncă bine plătite, pe investiţii care să genereze valoare adăugată importantă. Numai în felul acesta pot să crească pensiile, pentru că altfel nu ai de unde să le plăteşti, pentru că se plătesc din contribuţiile pe care le plătesc persoanele active", a indicat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...