Pensiile românilor se vor recalcula. Budăi: Analizăm cele 5 milioane de dosare, filă cu filă
Autor: Antonia Popescu | 25 iul 2022, 18:27
Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat la RTV că pentru rezolvarea inechităţilor sistemului de pensii se lucrează cu Banca Mondială şi Comisia Europeană. 

„Cele aproximativ 5 milioane de dosare le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea aceeaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”, a spus Budăi întrebat despre reforma sistemului de pensii, potrivit news.ro.

Guvernul lucrează acum la o nouă lege a pensiilor, aceasta fiind o parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și o condiție pentru virarea banilor europeni, iar tăierea pensiilor speciale este un jalon important din PNRR.

Numărul pensionarilor este de 4.813.753 de persoane, în scădere cu 88.904 persoane comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Muncii.

Citește și: Majorarea salariului minim. Ministrul Muncii a anunţat data: Trebuie să găsim o soluţie. Situaţia este extrem de complicată

Marius Budăi a explicat, la Antena 3, de când se va putea majora salariul minim pe economie. "Trebuie să găsim o soluţie de majorare printr-o soluţie cu mediul de afaceri pentru că practic situaţia este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului vrem să avem aceste discuții ca din ianuarie să se aplice o majorare a salariului minim", a explicat Marius Budăi într-o intervenţie la Antena 3.

Budăi, despre plata contribuțiilor sociale pentru contractele part-time: Am văzut mulţi oameni care se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână

Nu cred că cineva îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, adică până în 800 de lei, a afirmat vineri ministrul Muncii, Marius Budăi, referindu-se la recenta modificare a Codului fiscal care prevede plata contribuţiilor sociale şi în cazul contractelor part-time.

"Vreau să vă spun aici din 2 puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună (...) Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie. Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână", a precizat Budăi într-o intervenţie la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe