Pensiile românilor. Toate schimbările importante propuse pentru 2022

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Pe scurt și la obiect
Pe scurt și la obiect
Ținând cont de contextul economic actual, generat de situația epidemiologică, autoritățile pregătesc o serie de modificări fiscale, de principiu, aplicabile de anul viitor, unul dintre domeniile vizate fiind cel al pensiilor. Printre altele, cei ce obțin pensii din străinătate peste această valoare vor depune, începând din 2023, declarația unică.

Practic, proiectul de OUG luat în discuție vizează introducerea de noi prevederi sau modificarea celor existente în mai multe domenii, printre care și cel al pensiilor.

O primă măsură propusă stabilește că, din 2022, la calculul impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.

Noua regulă se va aplica, potrivit proiectului de OUG, veniturilor realizate începând cu data de 01 ianuarie 2022. În prezent, Codul fiscal prevede că “venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei”, dar nu stabilește includerea în suma deductibilă a CASS.

O altă schimbare propusă de autorități vizează pensiile de până la 4.000 de lei. Astfel, începând cu veniturile din luna ianuarie 2022, pensiile care se încadrează în limita amintită vor fi exceptate de la plata CASS.

Citește și O altfel de pensie de urmaș. Când va intra în vigoare

Citește și Țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume se confruntă cu probleme

Citește și PENSIE. Aflați singuri ce VECHIME în muncă ați acumulat

Mai exact, vor fi scutite de plata CASS „persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, de până la suma de 4.000 de lei lunar, inclusiv, precum şi pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală”.

Dacă depășesc pragul de 4.000 de lei, pensionarii vor trebui să plătească CASS pentru partea care depășește această valoare.

Nu în ultimul rând, prin proiectul de ordonanță se propune ca persoanele care obțin venituri din pensii din străinătate de peste 4.000 de lei, pentru care se datorează CASS, să depună declarația unică. Practic, va fi introdusă o nouă prevedere în Codul fiscal, această obligație urmând să se aplice începând cu veniturile obținute în anul 2022, adică se va depune prima oară în mai 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel