Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Conform unei cercetări sociologice din perioada 27 noiembrie - 5 decembrie 2018, realizată de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), pe un eşantion reprezentativ, peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale, se spune în expunerea de motive a inițiativei legislative depuse la Senat și care se află în dezbatere la comisia de muncă.
Un alt aspect negativ ce generează frustrare este şi cuantumul unor astfel de pensii de serviciu. Astfel, în timp ce 5 milioane de pensionari, a căror pensie a fost calculată pe bază de contributivitate, au un venit lunar mediu de aproximativ 1.100 de lei, pensiile medii în rândul personalului, ce beneficiază de pensii de serviciu, este chiar revoltător: peste 17.000 de lei pensie medie pentru procurori şi judecători, peste 10.000 de lei pensia medie în rândul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 de lei pensia medie în rândul diplomaţilor şi personalului consular sau peste 5.500 de lei pensia medie în rândul poliţiştilor.
Existenţa unor asemenea diferenţe colosale între pensia medie a majorităţii pensionarilor şi a celor "speciali" (ce beneficiază de pensie de serviciu) generează anomalii sociate ireversibile.
Ministrul Muncii a anunțat că PENSIILE vor crește. Unele dintre ele
Tocmai de aceea, abrogarea cât mai urgent a prevederilor legale privind existenţa pensiilor de serviciu este necesară şi chiar obligatorie. Un alt motiv pentru care pensiile de serviciu trebuie abrogate este şi cel financiar.
Astfel, anual, statul Român cheltuie 1 miliard de euro pentru plata acestor pensii de serviciu. Mai mult decât atât, creşterea constantă din ultimii ani a fondurilor destinate pentru plata celor aproape 200.000 de pensionari români ce beneficiază de pensii de serviciu creează dezechilibre majore la fondul de pensii.
Astfel, conform datelor ultimilor ani, cheltuiala statului cu plata pensiilor de serviciu reprezintă aproape jumătate din deficitul înregistrat de fondul de pensii. Continuarea acordării pensiilor de serviciu şi creşterea constantă a fondurilor necesare plăţii acestora va adâncii deficitul la fondul de pensii, fiind astfel o problemă structurală ce trebuie remediată urgent.
Această propunere legislativă doreşte eliminarea pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialîtate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...