Pensionare anticipată cu doi ani fără penalități. Cum și cine o poate obține
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionari
Pensionari
În unele localități, unde poluarea a fost mare, est eposibilă pensionarea anticipată cu doi ani fără penalități.

La ora actuală, Legea 263/2010 prevede că vârstă standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute lege.
 
În privința stagiul minim de cotizare acesta este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar  stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în lege.

Pensionare cu reducerea vârstei cu 2 ani 
 
În situația în care o persoană se încadrează în dispozițiile prevăzute la art. 65 alin.(5) din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, respectiv locuiește neîntrerupt cel puțin 30 de ani în zonele afectate menționate la respectivul alineat, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare, aceasta are posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, respectiv să poată solicită pensie pentru limita de vârstă la împlinirea vârstei de 63 de ani.
 
În cuprinsul acestui art. 65 alin.(5) sus-menționat sunt menționate expres și Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocolis, Roșia Montană și Zlatna din județul Albă, însă localitatea Cugir nu este expres menționată.
 
Totodată, potrivit art. 54 alin.(5) din HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare,  dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă, se face prin adeverință-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 5 la aceste norme.
 
Adeverința se obține în urma depunerii unei cereri la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de care aparține solicitantul. Cererea va cuprinde obligatoriu informații referitoare la dată și locul nașterii, prenumele părinților, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum și motivul solicitării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel