Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Însă pentru că lucrurile nu pot fi niciodată simple în România, acum, beneficiarii pensiilor vor trebui să ducă la casele de pensii un document în plus.
Legea 76/2022 a intrat în vigoare de la data de 8 aprilie. Legea obligă casele teritoriale de pensii să trimită angajatorilor, în paralel cu răspunsul trimis către salariații acestora ce solicită pensionarea, o informare privind emiterea unei decizii de pensionare în termen de cinci zile.
Miercuri, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis un comunicat de presă prin care anunță cum anume vor implementa această obligație ce le revine prin lege:
„Legea nr.76/2022 pentru completarea art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează obligația caselor teritoriale de pensii de a comunica angajatorului – în 5 zile de la emiterea unei decizii de pensionare – o informare care va cuprinde numele şi prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum şi data emiterii acesteia.
Pentru a putea comunica angajatorului informaţiile cu privire la emiterea deciziei de pensionare, persoana care solicită înscrierea la pensie trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute de legislaţia cadru în domeniul pensiilor, o adeverinţă eliberată de angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea la data solicitării înscrierii la pensie, din care să rezulte datele de identificare ale angajatorului, (adresa, e-mail, fax, nr. telefon).
Citește și: Când mai cresc pensiile şi salariile? Răspunsul lui Marcel Ciolacu la întrebările românilor
Facem precizarea că, în cazul persoanelor care desfăşoară concomitent activitate la mai mulţi angajatori, la dosarul de pensie se vor depune adeverinţe eliberate de fiecare angajator în parte”.
Adică reprezentanții CNPP spune că nu au de unde să ia datele de contact ale angajatorilor pe care ar trebui să-i notifice, dar, ca să se asigure că respectă obligația ce le-a fost impusă recent prin lege, vor ca solicitanții de pensii să le aducă adeverințe eliberate de firmele la care lucrează în care să fie „datele de identificare ale angajatorului” adresa (persoanei juridice, probabil), adresa de e-mail, faxul ori numărul de telefon (al cuiva din firmă sau instituție/autoritate, nu se precizează ale cui - poate fi administrator, contabil etc., din moment ce nu se precizează nimic în comunicat), scrie Avocatnet. Deși aceste informații ar fi putut fi completate și de solicitanți, personal, fără să fie nevoie de un document eliberat în mod special de angajator ș.a.m.d., adică de o formă suplimentară de birocrație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...