Pensionare cu doi ani mai devreme, fără penalizare, pentru aceşti români
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Proiect pentru ca locuitorii din municipiul Arad şi localităţi învecinate să poată ieşi la pensie mai devreme.

Locuitorii din municipiul Arad şi localităţile învecinate Vladimirescu, Horea, Cicir şi Mândruloc ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede, dacă un proiect legislativ iniţiat de deputaţii PNL Glad Varga şi Sergiu Bîlcea va fi aprobat.

Cei doi parlamentari de Arad au anunţat, marţi, că ar beneficia "cetăţenii care au trăit neîntrerupt" în cele cinci localităţi, fără penalizare la pensie, "din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu".

Deputaţii iniţiatori consideră că oamenii din aceste localităţi trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin. (5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Glad Varga şi Sergiu Bîlcea au iniţiat modificarea legii pentru "eliminarea unei stări de discriminare" prin includerea cetăţenilor din localităţile apropiate de fostul combinat, fiind luate în considerare emisiile de gaze şi vapori provenite din producerea de îngrăşăminte chimice.

"Locuitorii din municipiul Arad şi cei ai comunei Vladimirescu cu satele aparţinătoare Cicir, Mândruloc şi Horea au fost expuşi de-a lungul timpului la astfel de efecte nocive asupra organismului. Probele de ape subterane recoltate indică încă depăşiri faţă de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad arată depăşiri la amoniu şi la azotaţi. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul şi sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidenţa crescută a unor boli grave", declară deputatul Glad Varga.

La rândul său, Sergiu Bîlcea spune că "poluarea persistă până astăzi şi afectează calitatea vieţii".

"Considerăm normal ca oamenii afectaţi să beneficieze de condiţiile legii şi să aibă posibilitatea să se pensioneze anticipat fără penalizări. Noi am propus ca sursă de finanţare excedentul sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale", afirmă deputatul Sergiu Bîlcea. 

 

Vezi şi: Reforma pensiilor, inclusiv cele militare. Marius Budăi, declaraţia zilei: Proiectul este deja scris. Detalii

 

Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu detalii despre proiectul de reformare a sistemului de pensii.

"Proiectul este deja scris, avem două corespondenţe cu Banca Mondială, construim adresa de înaintare către Comisia Europeană cu argumentele de la Banca Mondială, cu argumentele Ministerului Muncii, însă vreau să vă spun că, dacă atunci când eram în opoziţie am criticat foarte mult secretomania cu care s-a scris acest PNRR, eu nu am procedat la fel. Am discutat cu toate ministerele de resort, am avut chiar un memorandum în Guvern cu aprobarea unui grup de lucru, respectând independenţa fiecărui sistem în parte, pentru că trebuie să respecţi independenţa sistemului de justiţie, independenţa militarilor - apropo de asta, rămân la ideea că pensiile militare nu sunt pensii speciale - şi am construit acest proiect împreună cu toţi cei interesaţi", a declarat, joi, la România TV, Marius Budăi.

Despre pensiile militare

"Am spus şi repet: pensiile militare nu sunt pensii speciale. De altfel pensiile speciale - aşa cum se comunică la nivel public - nu există această noţiune juridică. Dacă e să discutăm despre pensiile militare, deja acestea îndeplinesc criteriile din PNRR. Nu am dorit prin această reformă pe care am găsit-o pe masă când am venit la minister, scrisă pe alocuri extrem de neprofesionist, să bulversăm niciun sistem. Trebuie să dăm independenţa fiecărui sistem şi trebuie să fim extrem de echilibraţi atunci când comunicăm", a mai spus ministrul Muncii.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel