Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Odată cu acest moment, au apărut și câteva schimbări importante în ceea ce privește unele reguli privind pensionare.
Mai jos vă prezentăm nouă dintre cele mai importante schimbări care au intrat în vigoare începând cu anul curent:
1. Pensionarea anticipată: Persoanele pot alege să se pensioneze mai devreme decât vârsta standard de pensionare, în condițiile îndeplinirii unor criterii specifice. Prin această nouă lege, pensia anticipată (fără penalizare) devine pensie pentru limita de vârstă.
2. Cumularea pensiei cu venituri din salariu: Pensionarii anticipați au acum posibilitatea de a lucra cu un contract individual de muncă și de a-și cumula pensia cu veniturile din salariu, în contrast cu reglementarea anterioară care nu permitea acest lucru.
3. Pensia minimă garantată: Legea nouă stabilește o pensie minimă garantată pentru fiecare pensionar, astfel încât toți beneficiază de un venit minim, chiar dacă pensia lor calculată este mai mică.
4. Stagiu minim de cotizare: Stagiul minim de cotizare se calculează doar pe baza perioadelor în care s-au achitat contribuțiile la asigurările sociale. Perioadele asimilate nu vor fi luate în calcul la determinarea stagiului minim de cotizare.
5. Includerea perioadelor de masterat și doctorat: Perioadele de studiu pentru masterat și doctorat vor fi acum luate în considerare la stabilirea vârstei standard de pensionare.
6. Comunicarea electronică a informațiilor despre pensionare: Legea prevede că informațiile referitoare la decizia de pensionare vor fi comunicate angajatorilor în format electronic, rezolvând astfel problemele legate de încheierea contractelor de muncă în cazul pensionărilor la vârste reduse. Importante de menționat că această comunicare se va face la cererea angajatorului și nu se va produce automat.
7. Asigurare facultativă retroactivă: Persoanele interesate să se asigure facultativ vor putea face acest lucru retroactiv, pentru o perioadă de până la 5 ani în urmă.
8. Prevederi pentru persoanele invalide: Persoanele pensionate din cauza invalidității, indiferent de gradul acesteia, vor putea să continue să lucreze în funcție de capacitatea lor de muncă redusă.
9. Comunicarea documentelor către Casa de Pensii: Casele de Pensii vor avea posibilitatea de a solicita angajatorilor prezentarea documentelor pe baza cărora au emis adeverințele privind stagiile de pensii. Refuzul de a furniza aceste documente în termen de 30 de zile va fi sancționat cu amendă în cuantum de 2-3 salarii minime brute pe țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...