Pensionarea anticipată. Ce se schimbă, ce rămâne la fel
Autor: Matei Ion | 29 iul, 07:43
Pensionarea anticipată. Ce se schimbă, ce rămâne la fel
Pensionarea anticipată. Ce se schimbă, ce rămâne la fel
Pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. 

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.  

În principiu, pensia pentru limită de vârstă poate fi cumulată cu orice venit cu excepția veniturilor salariale realizate de femeile care au optat pentru continuarea activității. 

Astfel, femeile pot opta să își continue activitatea până la împlinirea vârstei de 65 ani în baza aceluiași contract individual de muncă dar nu vor putea să cumuleze pensia pentru limita de vârstă cu veniturile salariale până la împlinirea acestei vârste. 

Interdicția de a cumula pensia cu salariul până la împlinirea vârstei de 65 ani rezultă din decizia Curții Constituționale nr. 387/2018. 
 
Opțiunea de a continuă activitatea trebuie să fie exprimată printr-o notificare transmisă angajatorului cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor pentru pensionarea la vârsta standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Dacă se optează pentru continuarea activității nu se încheie un alt contract individual de muncă.  

G Ad:

Casa Națională de Pensii Publice, precizări de ultimă oră

Atât femeile cât și bărbații pot beneficia de pensie anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate.

În prezent pensia anticipată și cea anticipată parțial nu pot fi cumulate cu veniturile salariale realizate în baza unui contract individual de muncă. 
 
Începând cu anul 2023, la intrarea în vigoare a Legii 127/2019, pensiile anticipate vor deveni pensii pentru limită de vârstă. Persoanele care depășesc stagiul complet de cotizare cu cel puțin 8 ani vor putea să se pensioneze pentru limita de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Totodată, pensiile anticipate stabilite conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vor deveni pensii pentru limita de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.
 
Tot la data intrării în vigoare a Legii 127/2019,  pensia anticipată parțial cuvenită conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va deveni pensie anticipată. 

Acest tip de pensie se va acordă, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. 

Ştiri Recomandate

BNR: ”Ne dorim o creştere sănătoasă şi nu exuberantă”

Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu...

Inelul inteligent, viitorul plăților contactless

Pandemia face ca majoritatea comercianților să caute...

Loto. Numerele norocoase de azi. Verifică dacă ai câștigat

Joi, 16 septembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49,...

COVID-19. De ce Delta îmbolnăvește mai mulți copii

Cazurile de COVID-19 în rândul copiilor sunt în creștere...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro