Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
În principiu, pensia pentru limită de vârstă poate fi cumulată cu orice venit cu excepția veniturilor salariale realizate de femeile care au optat pentru continuarea activității.
Astfel, femeile pot opta să își continue activitatea până la împlinirea vârstei de 65 ani în baza aceluiași contract individual de muncă dar nu vor putea să cumuleze pensia pentru limita de vârstă cu veniturile salariale până la împlinirea acestei vârste.
Interdicția de a cumula pensia cu salariul până la împlinirea vârstei de 65 ani rezultă din decizia Curții Constituționale nr. 387/2018.
Opțiunea de a continuă activitatea trebuie să fie exprimată printr-o notificare transmisă angajatorului cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor pentru pensionarea la vârsta standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Dacă se optează pentru continuarea activității nu se încheie un alt contract individual de muncă.
Casa Națională de Pensii Publice, precizări de ultimă oră
Atât femeile cât și bărbații pot beneficia de pensie anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate.
În prezent pensia anticipată și cea anticipată parțial nu pot fi cumulate cu veniturile salariale realizate în baza unui contract individual de muncă.
Începând cu anul 2023, la intrarea în vigoare a Legii 127/2019, pensiile anticipate vor deveni pensii pentru limită de vârstă. Persoanele care depășesc stagiul complet de cotizare cu cel puțin 8 ani vor putea să se pensioneze pentru limita de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Totodată, pensiile anticipate stabilite conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vor deveni pensii pentru limita de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.
Tot la data intrării în vigoare a Legii 127/2019, pensia anticipată parțial cuvenită conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va deveni pensie anticipată.
Acest tip de pensie se va acordă, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...