Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Senatorii au adoptat proiectul de lege ce interzice bugetarilor să cumuleze salariul cu pensia. Documnetul merge acum în Camera Deputaților pentru votul decisiv.
Conform textului, la îndeplinirea condițiilor de pensionare, bugetarii vor trebui să decidă dacă rămân activi până la 70 de ani (cu acordul angajatorului) sau ies la pensie. Cei care deja cumulează cele două drepturi vor avea un răgaz de 30 de zile calendaristice pentru a opta în favoarea unuia dintre ele. În plus, dreptul de a lucra până la 70 de ani va fi introdus și pentru mediul privat (tot cu acordul angajatorului), dar fără interdicția cumulului salariului cu pensia.
”Cererea privind continuarea activității (...) se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unității angajatoare”, scrie în proiectul de lege. Menținerea în activitate se va face fără a încheia un nou act în acest sens.
Totuși, chiar dacă optează pentru continuarea activității, salariații vor putea să renunțe oricând la salariu și să ceară pensie. În același timp, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.
În cazul în care se optează pentru continuarea activității, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care și-au exprimat opțiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea să renunțe temporar la pensie și să se reangajeze până la 70 de ani. Cei care nu vor opta între pensie și salariu vor rămâne, practic, fără locul de muncă.
Citește și La PENSIE, cu 15 ani mai devreme. Lege adoptată
Ceea ce înseamnă că angajatorii vor trebui să fie atenți la salariații care cumulează pensia cu salariul, pentru a le înceta relațiile de muncă în lipsa unei opțiuni între pensie și salariu (altfel vor risca amendarea cu 100.000 lei), scrie Avocatnet. Tot ei vor trebui să informeze casele de pensii despre bugetarii care preferă menținerea în activitate, în 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii (altfel vor risca amendarea cu 10.000 lei).
În altă ordine de idei, posibilitatea de a munci până la 70 de ani va fi introdusă inclusiv pentru sistemul privat. Astfel, salariații de la privat vor putea să lucreze și ei cu până la cinci ani peste vârsta de pensionare, dar tot cu acordul anual al angajatorului, în condițiile în care acum pot lucra numai trei ani peste acea vârstă. Menținerea în activitate va fi posibilă numai dacă salariații sunt apți din punct de vedere medical. Spre deosebire de bugetari, salariații de la privat vor putea să cumuleze salariul cu pensia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...