Pensionarea opțională la 70 de ani. Proiectul a trecut de Senat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Totul se va decide la Camera Deputaților
Totul se va decide la Camera Deputaților
Senatorii au adoptat proiectul de lege ce interzice bugetarilor să cumuleze salariul cu pensia. Documnetul merge acum în Camera Deputaților pentru votul decisiv.

Senatorii au adoptat proiectul de lege ce interzice bugetarilor să cumuleze salariul cu pensia. Documnetul merge acum în Camera Deputaților pentru votul decisiv. 

Conform textului, la îndeplinirea condițiilor de pensionare, bugetarii vor trebui să decidă dacă rămân activi până la 70 de ani (cu acordul angajatorului) sau ies la pensie. Cei care deja cumulează cele două drepturi vor avea un răgaz de 30 de zile calendaristice pentru a opta în favoarea unuia dintre ele. În plus, dreptul de a lucra până la 70 de ani va fi introdus și pentru mediul privat (tot cu acordul angajatorului), dar fără interdicția cumulului salariului cu pensia.

”Cererea privind continuarea activității (...) se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unității angajatoare”, scrie în proiectul de lege. Menținerea în activitate se va face fără a încheia un nou act în acest sens.

Totuși, chiar dacă optează pentru continuarea activității, salariații vor putea să renunțe oricând la salariu și să ceară pensie. În același timp, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.

În cazul în care se optează pentru continuarea activității, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care și-au exprimat opțiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea să renunțe temporar la pensie și să se reangajeze până la 70 de ani. Cei care nu vor opta între pensie și salariu vor rămâne, practic, fără locul de muncă.

Citește și La PENSIE, cu 15 ani mai devreme. Lege adoptată

Ceea ce înseamnă că angajatorii vor trebui să fie atenți la salariații care cumulează pensia cu salariul, pentru a le înceta relațiile de muncă în lipsa unei opțiuni între pensie și salariu (altfel vor risca amendarea cu 100.000 lei), scrie Avocatnet. Tot ei vor trebui să informeze casele de pensii despre bugetarii care preferă menținerea în activitate, în 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii (altfel vor risca amendarea cu 10.000 lei).

În altă ordine de idei, posibilitatea de a munci până la 70 de ani va fi introdusă inclusiv pentru sistemul privat. Astfel, salariații de la privat vor putea să lucreze și ei cu până la cinci ani peste vârsta de pensionare, dar tot cu acordul anual al angajatorului, în condițiile în care acum pot lucra numai trei ani peste acea vârstă. Menținerea în activitate va fi posibilă numai dacă salariații sunt apți din punct de vedere medical. Spre deosebire de bugetari, salariații de la privat vor putea să cumuleze salariul cu pensia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel