Pentagonul a atribuit companiilor Amazon, Google, Microsoft şi Oracle contracte de cloud computing de nouă miliarde de dolari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
SUA: Pentagonul atribuie un contract uriaş de cloud la patru giganţi din domeniu.

Departamentul american al Apărării a anunţat miercuri că a atribuit companiilor Amazon, Google, Microsoft şi Oracle contracte de "cloud computing" în valoare de nouă miliarde de dolari, revenind asupra unei comenzi publice precedente care a stârnit controverse, notează AFP.

"Joint Warfighting Cloud Capability" (JWCC) va permite Pentagonului să acceseze puterea cloud a unora dintre cele mai mari companii din domeniu pentru a face să funcţioneze o gamă largă de instrumente digitale, aflate "de la cartierul general până la prima linie a frontului".

La sfârşitul lui 2019, sub administraţia Donald Trump, Microsoft a câştigat o licitaţie similară de zece miliarde de dolari numită "Joint Enterprise Defense Infrastructure" (JEDI).

Înlăturată, compania Amazon - care, cu serviciul său AWS, este unul dintre giganţii cloud-ului - a contestat opţiunea Departamentului american al Apărării, sugerând că este vorba despre represalii împotriva companiei pentru presupusele luări de poziţie anti-Trump ale liderului său, Jeff Bezos.

Cererea de oferte câştigată doar de Microsoft a fost anulată "pentru că nu răspundea nevoilor actuale", a afirmat Pentagonul care a lansat JWCC, reunind patru contracte pentru un maxim nouă miliarde de dolari. 

 

Vezi şi: SUA inculpă un "agent rus" pentru fraudă şi spălare de bani

 

Un presupus agent rus, acuzat de implicare în tentative de interferenţă în alegerile americane din 2020, a fost inculpat miercuri în Statele Unite de fraudă şi spălare de bani în legătură cu achiziţionarea unor apartamente de lux în California, scrie AFP.

"Acest complice al Kremlinului a fost sancţionat pentru că a încercat să otrăvească democraţia, a arătat că era dispus şi capabil să exploateze sistemul bancar în scopurile sale ilicite", a declarat procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace.

Potrivit justiţiei americane, Andrii Derkach şi-a ascuns identitatea atunci când a cumpărat în 2013, pentru 3,9 milioane de dolari, două apartamente în Beverly Hills, la periferia Los Angelesului.

El a mai fost sancţionat de Washington în septembrie 2020 pentru că a încercat să-l "discrediteze" pe Joe Biden, la acea dată candidat la Casa Albă, în cadrul "ingerinţelor străine pentru a submina alegerile prezidenţiale".

Un membru bogat şi pro-rus al parlamentului ucrainean, Andrii Derkach este considerat de Washington drept un "agent rus activ".

Ajutat de soţia sa, Oksana Terekhova, el ar fi înfiinţat mai multe companii şi conturi fictive folosind nume false pentru a-şi ascunde identitatea atunci când cumpăra proprietăţi imobiliare, folosite de familia şi în special de fiica sa, care locuia într-unul dintre apartamente, potrivit rechizitoriului.

Departamentul de Justiţie a indicat că a confiscat cele două reşedinţe înainte de a emite sancţiuni împotriva lui Derkach în 2020, care prevedeau îngheţarea tuturor bunurilor sale din Statele Unite.

Andreii Derkach s-a întâlnit la sfârşitul lui 2019 cu Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Trump, în prima linie a unui efort de a dovedi presupuse acte de corupţie comise de Joe Biden şi fiul lui Hunter în legătură cu Ucraina.

Aceste afirmaţii au fost între timp larg dezminţite.

Legăturile strânse dintre Andreii Derkach şi Rusia sunt bine stabilite.

Tatăl său a fost directorul serviciului de securitate al Ucrainei, iar el a mers la centrul de instruire al serviciului de informaţii din ministerul rus de securitate înainte de a se alătura serviciului de securitate ucrainean.

În 2020, Trezoreria SUA a indicat că "el a fost un agent activ rus de mai bine de un deceniu".

Andreii Derkach, 55 de ani, urmează să răspundă la şapte capete de acuzare pentru încălcare de sancţiuni, fraudă bancară şi spălare de bani, iar, dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 30 de ani de închisoare.

Departamentul de Justiţie de la Washington a declarat că nu ştiu unde se află Derkach.

În iunie, el a fost acuzat de guvernul de la Kiev că sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia şi a fost emis un mandat de arestare pe numele său, reaminteşte AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel