Pentagonul accelerează producția de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sisteme NASAMS vor fi trimise către Ucraina
Sisteme NASAMS vor fi trimise către Ucraina
SUA accelerează expedierea a două sisteme avansate de apărare antiaeriană către Ucraina, în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a solicitat din ce în ce mai mult Occidentului să furnizeze mai mult armament - și mai avansat - în lupta împotriva Rusiei.

Raytheon Technologies Corp. va accelera asamblarea unităților Sistemului național avansat de rachete sol-aer prin utilizarea unor piese existente în loc să construiască arma de la zero, a precizat Pentagonul într-un comunicat. De asemenea, SUA contractează mai multe piese în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei.

"Folosim o serie de instrumente pentru a muta fonduri și a realiza rapid procesul de contractare", a declarat Pentagonul într-o declarație de marți. "Ne concentrăm pe viteza de achiziție, iar acesta este un exemplu al capacității noastre de a lucra rapid cu industria pentru a accelera livrarea, prin utilizarea unor piese existente și prin contractarea de piese suplimentare în cadrul USAI".

Zelenskiy a declarat că apărarea aeriană este prioritatea principală a Ucrainei în lupta împotriva forțelor președintelui Vladimir Putin, un apel care a căpătat urgență după ce Rusia a intensificat barajele de rachete în ultimele zile, inclusiv cu atacuri asupra capitalei Kiev și a altor ținte civile.

Într-o convorbire telefonică luni cu Zelenskiy, președintele Joe Biden a declarat că SUA vor continua să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie, "inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană", potrivit Casei Albe. Declarația Casei Albe nu a precizat despre ce sisteme vorbea Biden, dar schimbul de replici a evidențiat presiunea la care au fost supuse SUA din partea Ucrainei pentru a furniza țării sisteme antiaeriene și antirachetă cu rază de acțiune mai lungă.

NASAMS, dezvoltat împreună cu Kongsberg Defence and Aerospace din Norvegia, este unul dintre cele mai utilizate sisteme de apărare aeriană ale NATO și protejează regiunea Washingtonului. Acesta va fi livrat în câteva săptămâni, a precizat Pentagonul.

Purtătorul de cuvânt al Raytheon, Chris Johnson, a declarat că componentele pentru NASAMS sunt fabricate în mai multe locații, printre care Mississippi, California, Arizona și Norvegia. Alte două sisteme au fost puse sub contract în august, dar sunt construite noi și vor fi finalizate până în 2024. Alte patru, care vor fi construite la o dată ulterioară, au fost, de asemenea, angajate pentru Ucraina.

NASAMS lansează rachete AIM-120 AMRAAM - una dintre cele mai vândute arme aer-aer pentru avioanele de vânătoare din lume - din canistre mobile la sol. 

Citește și: 

Șeful serviciului secret britanic GCHQ: Rușii sunt epuizați

Șeful principalului serviciu de spionaj britanic a afirmat marți, într-un rar discurs public, că forțele rusești din Ucraina sunt suprasolicitate și "epuizate" - și că președintele Vladimir Putin comite "erori strategice de judecată".

Evaluarea lui Jeremy Fleming, șeful serviciului secret britanic GCHQ, agenția britanică de informații, securitate și securitate cibernetică, a făcut o evaluare care vine după ce Putin a ordonat recrutarea rezerviștilor pentru a-și consolida efortul de război și a afirmat că a lansat o "lovitură masivă" în Ucraina în această săptămână. Atacurile cu rachete au lovit instalații energetice și infrastructura civilă din întreaga țară, inclusiv în inima Kievului, ca represalii la o explozie produsă în weekend pe podul strategic rusesc din Crimeea, de peste strâmtoarea Kerci, scrie Washington Post.

"Forțele Rusiei sunt epuizate. Folosirea prizonierilor pentru a se întări, iar acum mobilizarea a zeci de mii de recruți neexperimentați, vorbește despre o situație disperată", a afirmat Fleming într-o alocuțiune la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra. 

"Departe de inevitabila victorie militară rusă pe care mașina lor de propagandă a scuipat-o, este clar că acțiunea curajoasă a Ucrainei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic schimbă situația", a afirmat Fleming.

Armata ucraineană a lansat contraofensive de succes cu ajutorul armelor occidentale, recucerind porțiuni de teren deținute anterior de forțele rusești.

Războiul din Ucraina se află într-un punct de cotitură, cu o escaladare rapidă a conflictului

"Procesul de luare a deciziilor lui Putin s-a dovedit a fi defectuos", a mai afirmat Fleming, iar liderul demla Kremlin are puține variante din partea elitei militare și politice ruse.

"Știm - și comandanții ruși de pe teren știu - că proviziile și munițiile lor se termină", a mai declarat Fleming.

Ministerul britanic al Apărării a devenit o sursă zilnică de informații de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie, furnizând frecvent pe rețelele de socializare informații care analizează strategia militară și efortul de război al Moscovei. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel