Pentagonul are vești bune pentru Ucraina. Are legătură cu proiectilele de 155 mm
Autor: DCBusiness Team | 17 sep 2023, 14:48
Fabrică de muniție
Fabrică de muniție
Producția de proiectile de artilerie de 155 mm, cruciale pentru războiul din Ucraina, este cu ani înainte de termen, potrivit șefului de achiziții al Pentagonului, Bill LaPlante.

Obiectivul inițial al Pentagonului a fost de a construi 85.000 de cartușe pe lună până în anul fiscal 2028. În prezent, este în curs de a ajunge la 100.000 pe lună până în anul fiscal 25, a declarat LaPlante, și la cel puțin 57.000 pe lună până în primăvara anului 2024.

Rata actuală, a precizat el, este de 28.000 pe lună - aproximativ dublu față de rata de acum jumătate de an.

Acest ritm este o veste binevenită pentru un Departament al Apărării care intenționează să își consolideze baza industrială. Proiectilele de 155 mm au fost un fel de studiu de caz pentru o producție accelerată pentru a satisface o nevoie în evoluție pe timp de război, în acest caz apărarea Ucrainei împotriva unei invazii rusești.

În comentariile sale la un eveniment găzduit de centrul de reflecție Center for New American Security, LaPlante a arătat un grafic al creșterilor și scăderilor în cererea de arme a Pentagonului de-a lungul timpului. Începând cu Războiul din Golf, în urmă cu aproximativ 30 de ani, acesta a arătat că atunci când izbucnește o criză, baza industrială se grăbește să facă față comenzilor crescute, iar mai târziu aceste comenzi se prăbușesc. În fiecare caz, achizițiile și livrările au atins vârful la cel puțin doi ani după ce a început fiecare criză, potrivit graficului.

"Dacă vrem să nu mai avem așa ceva", a spus LaPlante, referindu-se la ciclul de creștere și descreștere, "atunci trebuie să ne schimbăm comportamentul".

O astfel de schimbare, a explicat el, ar implica trimiterea unui semnal de cerere mai consistent către industrie. Baza industrială s-a micșorat după sfârșitul Războiului Rece, când cererea de arme a scăzut. Aceasta se poate extinde astăzi, a argumentat LaPlante, pe măsură ce SUA sprijină Ucraina și încearcă să descurajeze - sau potențial să lupte - China.

Legea de finanțare a Pentagonului de anul trecut a inclus aproape 1,5 miliarde de dolari pentru a crește capacitatea de producție a armatei pentru obuzul de 155 mm. Alte 18 miliarde de dolari vor fi cheltuite în următorii 15 ani pentru a crește baza industrială organică a serviciului.

Ucraina va saluta probabil vestea, deoarece războiul de acolo epuizează stocurile țărilor care îi sprijină eforturile de apărare. Associated Press a raportat în aprilie că Ucraina trage 6.000-8.000 de obuze pe zi, mai mult decât produc furnizorii în același interval de timp.

Pentru a susține contraofensiva Ucrainei, Statele Unite au început în iulie să trimită națiunii europene muniții cu dispersie, controversate pentru riscul pe care îl prezintă pentru civili.

Săptămâna viitoare, LaPlante se va deplasa la baza aeriană Ramstein din Germania, împreună cu secretarul apărării Lloyd Austin și cu președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, pentru o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei - un ansamblu de țări care sprijină apărarea Ucrainei. Printre alte subiecte, a spus LaPlante, el va discuta despre cât de repede aliații și partenerii SUA cresc producția de muniție de artilerie.

În această primăvară, Uniunea Europeană a declarat că intenționează să achiziționeze 1 milion de proiectile de 155 mm pentru Ucraina în decurs de un an. LaPlante a menționat planul, părând oarecum sceptic: "O veste excelentă", a spus el. Dar "unde vă sunt contractele? Nimic nu se întâmplă până când nu porniți contractele", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe