Pentru oamenii de afaceri occidentali care merg în China, tăcerea e de aur

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Beijing
Beijing
În ultimele luni, China a fost vizitată de numeroși directori executivi occidentali, printre care Elon Musk, de la Tesla și David Solomon, de la Goldman Sachs.

Dar, la întoarcere, nici unul dintre ei nu a considerat necesar să vorbească despre călătoriile lor, despre discuțiile purtate în special cu oficiali guvernamentali, angajați locali și parteneri de afaceri. Obișnuite înainte de pandemie, evenimentele media și alte angajamente publice sunt acum rare.

Chiar și Elon Musk a fost neobișnuit, de această dată, extrem de tăcut după vizita efectuată săptămâna trecută la Beijing. Nici măcar o postare pe Twitter. În 2020, miliardarul sărbătorise, dansând pe scenă în fața presei, livrarea primelor mașini fabricate la fabrica Tesla din Shanghai. Jurnaliștii nu au fost însă invitați să vizite și întreprinderea. 

Solomon, de la Goldman a fost, la rândul lui, discret. În 2019, el a acordat interviuri presei și a participat la mai multe forumuri. Despre deplasarea lui din luna martie, se știe doar că a avut câteva întrevederi cu ușile închise și că a fost la o universitate. Desigur, această tăcere poate fi atribuită neîncrederii, având în vedere că tensiunile politice și comerciale dintre SUA și China se află la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

Accentul tot mai mare pus de președintele Xi Jinping pe securitatea națională - în special recenta reprimare a firmelor de consultanță și de due diligence - a lăsat, de asemenea, multe companii străine nesigure cu privire la situațiile în care ar putea depăși legea, sunt e părere analiștii. 

În același timp, Noah Fraser, director executiv al Consiliului de afaceri Canada-China, a declarat că directorii executivi nu mai caută noi oportunități de afaceri în călătorii lor, ci se concentrează pe menținerea relațiilor existente, evitând, de multe ori, presa, dineuri aglomerate și oportunități de a se exprima. Se pare că își țin "capul plecat și au prânzuri private în care pot afla de la oamenii de pe teren ce se întâmplă", a adăugat el.

Înainte de a pleca spre China, oamenii de afaceri din SUA au cerut sfaturi cu privire la modul în care extinderea de către Beijing a legii contraspionajului i-ar putea afecta, spune șeful unei asociații comerciale americane, evocând natura sensibilă a afacerilor în China în acest moment. Ei doresc, de asemenea, să știe cum să se comporte cu oficialii guvernamentali chinezi și să răspundă la întrebări odată ce călătoria va fi făcută publică. 

Deși președintele SUA, Joe Biden, a declarat luna trecută că speră într-o ameliorare a relațiilor cu Beijingul, este evident că tensiunile dintre primele două economii ale lumii au crescut în acest an, cu puncte fierbinți precum restricțiile asupra exporturilor de semiconductori americani și preocupările legate de securitatea datelor. Cu toate acestea, șefii marilor companii americani par grăbiți să meargă în China. 

Printre cei care au vizitat China în ultimele luni se numără Tim Cook de la Apple, Patrick Gelsinger de la Intel, Mary Barra de la General Motors, Stephen Schwarzman de la Blackstone și Jamie Dimon de la JPMorgan. Șaizeci și șapte de oameni de afaceri străini au participat la Forumul pentru dezvoltarea Chinei din acest an, cu 20 de participanți mai puțin decât în 2019."Dacă vrei să rămâi pe piața chineză și să joci un rol important, trebuie să și demonstrezi acest lucru”, a comentat Christopher Johnson, președintele China Strategies Group, o companie de consultanță în domeniul riscurilor politice. 

Citește și China se confruntă cu o scădere semnificativă a exporturilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel