Performanţă recunoscută internaţional la Universitatea din Galaţi. Prof. Lucian Georgescu: Invitaţii europeni au fost foarte încântaţi
Autor: DCBusiness Team | 23 noi 2022, 14:07
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
EXCLUSIV
Prof.univ.dr. Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a vorbit despre centrul de cercetare ultra modern realizat pe fonduri europene.

"Am fost zilele trecute și am pus bazele unui consorțiu și mergem pe o finanțare nouă în ianuarie și avem contracte cu mai multe Universități din țările riverane, cu finanțare europeană. Din aceste contracte vrem să obținem parteneriate în care atunci când va fi gata nava, deci în primul trimestru, Martie-Aprilie 2023, ea să fie funcțională și să plece direct la drum, adică sa nu stea în port degeaba.

Pe de altă parte avem un centru mare, fix care concentrează laboratoare de toate felurile, chimie, fizică, genetică, care a început să facă determină cam de 6 luni, 1 an, iar o parte din laboratoare funcționează deja de 1 an si jumătate- 2 ani. Totul e în cadrul Universității, este o chestie nouă în sensul că este un complex de laboratoare care este concentrat într-o singură clădire. Cercetătorii sunt unii lângă alții, petrec timp împreună și este o chestie de mare valoare.

Am avut deja mai mulți invitați din țările din Vestul Europei deocamdată și au fost foarte încântați, suntem pe cale să semnăm protocoale, ca să folosim aceste instrumente și să formăm resursă umană, deja avem o problemă cu resursa umană. Adică avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu avem suficienți. Pe măsură ce înaintează echipamentele trebuie să vină și alți oameni. Avem acum câteva locuri libere, care ne este cam greu să le ocupăm, pentru că se cere un nivel de calificare superior, chiar dacă o parte din calificare se completează cu training-uri.

Ce anume cercetează

Noi ne ocupăm de sistemele acvatice de suprafață din punct de vedere al dezvoltării durabile, adică surprindem factorii de mediu, monitorizăm apa, aerul, sol, sediment, faună și floră și tot ce înseamnă partea de mediu, dar pe navă vor fi abordate și teme de cercetare de tip Temă de cercetare economică, de exemplu, săptămâna viitoare se votează la Parlamentul European o directivă foarte importantă care va intra în forță de la 1 ianuarie 2024, în care orice structură de peste 500 de oameni din toată Europa va fi obligată să producă 2 rapoarte nefinanciare anual, 1 pe impactul asupra mediului și 1 pe Guvernanță. În funcție de asta se vor lua măsuri de menținere a activității sau de încurajare", a declarat Prof.univ.dr. Lucian Georgescu.

Vedeți interviul integral aici:

Citește și: Cum se fac studiile de fezabilitate. Prof. Lucian Georgescu: ”Este ceva cumplit!”

”Studiile de fezabilitate se dezvoltă după HG 907, care este încă în vigoare, și care prevede niște etape. Sunt bine structurate, lumea știe despre ce este vorba. Dacă începi o investiție, acest studiu de fazabilitate (SF) se face înainte de a începe finanțarea, pentru că fără acest SF nu poate exista finanțare. Deci scoți SF-ul la licitație. Aștepți șase luni, nouă luni, dacă nu sunt contestații, faci atribuire”, a explicat profesorul Lucian Georgescu. 

”Ceea ce este cumplit, ne faultăm singuri, ieșim de pe piață, pur și simplu”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu. ”Așa este. Este ceva cumplit”, a confirmat invitatul în platoul interviurilor DCNews. 

Și a continuat: ”După un an câștigă, de regulă, o multinațională. De ce? Pentru că, de regulă, se cere experiență anterioară lungă, ori la noi, cei care lucrează în consultanță pe un domeniu, fie pe mediu, fie pe istorie, fie pe orice altceva, nu pot avea o așa experiență lungă, pentru simplul motiv că nu suntem pe piață de nu știu când. Ce înseamnă competență lungă, nu știu. 90% din această muncă se face prin subcontractare cu experți români, care primesc 50% din bani”, a detaliat rectorul Universității Dunărea de Jos Galați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe