Performanţă recunoscută internaţional la Universitatea din Galaţi. Prof. Lucian Georgescu: Invitaţii europeni au fost foarte încântaţi
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
Prof. Lucian Georgescu: Avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu sunt suficienți
EXCLUSIV
Prof.univ.dr. Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a vorbit despre centrul de cercetare ultra modern realizat pe fonduri europene.

"Am fost zilele trecute și am pus bazele unui consorțiu și mergem pe o finanțare nouă în ianuarie și avem contracte cu mai multe Universități din țările riverane, cu finanțare europeană. Din aceste contracte vrem să obținem parteneriate în care atunci când va fi gata nava, deci în primul trimestru, Martie-Aprilie 2023, ea să fie funcțională și să plece direct la drum, adică sa nu stea în port degeaba.

Pe de altă parte avem un centru mare, fix care concentrează laboratoare de toate felurile, chimie, fizică, genetică, care a început să facă determină cam de 6 luni, 1 an, iar o parte din laboratoare funcționează deja de 1 an si jumătate- 2 ani. Totul e în cadrul Universității, este o chestie nouă în sensul că este un complex de laboratoare care este concentrat într-o singură clădire. Cercetătorii sunt unii lângă alții, petrec timp împreună și este o chestie de mare valoare.

Am avut deja mai mulți invitați din țările din Vestul Europei deocamdată și au fost foarte încântați, suntem pe cale să semnăm protocoale, ca să folosim aceste instrumente și să formăm resursă umană, deja avem o problemă cu resursa umană. Adică avem echipamente foarte performante și oameni foarte buni, dar încă nu avem suficienți. Pe măsură ce înaintează echipamentele trebuie să vină și alți oameni. Avem acum câteva locuri libere, care ne este cam greu să le ocupăm, pentru că se cere un nivel de calificare superior, chiar dacă o parte din calificare se completează cu training-uri.

Ce anume cercetează

Noi ne ocupăm de sistemele acvatice de suprafață din punct de vedere al dezvoltării durabile, adică surprindem factorii de mediu, monitorizăm apa, aerul, sol, sediment, faună și floră și tot ce înseamnă partea de mediu, dar pe navă vor fi abordate și teme de cercetare de tip Temă de cercetare economică, de exemplu, săptămâna viitoare se votează la Parlamentul European o directivă foarte importantă care va intra în forță de la 1 ianuarie 2024, în care orice structură de peste 500 de oameni din toată Europa va fi obligată să producă 2 rapoarte nefinanciare anual, 1 pe impactul asupra mediului și 1 pe Guvernanță. În funcție de asta se vor lua măsuri de menținere a activității sau de încurajare", a declarat Prof.univ.dr. Lucian Georgescu.

Vedeți interviul integral aici:

Citește și: Cum se fac studiile de fezabilitate. Prof. Lucian Georgescu: ”Este ceva cumplit!”

”Studiile de fezabilitate se dezvoltă după HG 907, care este încă în vigoare, și care prevede niște etape. Sunt bine structurate, lumea știe despre ce este vorba. Dacă începi o investiție, acest studiu de fazabilitate (SF) se face înainte de a începe finanțarea, pentru că fără acest SF nu poate exista finanțare. Deci scoți SF-ul la licitație. Aștepți șase luni, nouă luni, dacă nu sunt contestații, faci atribuire”, a explicat profesorul Lucian Georgescu. 

”Ceea ce este cumplit, ne faultăm singuri, ieșim de pe piață, pur și simplu”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu. ”Așa este. Este ceva cumplit”, a confirmat invitatul în platoul interviurilor DCNews. 

Și a continuat: ”După un an câștigă, de regulă, o multinațională. De ce? Pentru că, de regulă, se cere experiență anterioară lungă, ori la noi, cei care lucrează în consultanță pe un domeniu, fie pe mediu, fie pe istorie, fie pe orice altceva, nu pot avea o așa experiență lungă, pentru simplul motiv că nu suntem pe piață de nu știu când. Ce înseamnă competență lungă, nu știu. 90% din această muncă se face prin subcontractare cu experți români, care primesc 50% din bani”, a detaliat rectorul Universității Dunărea de Jos Galați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel