Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
Așadar, trebuie să reamintim șoferilor că în situația în care un medic (nu doar cel de familie) observă o afecțiune medicală, acesta are dreptul să trimită persoanele în cauză la examinare într-o clinică autorizată. Șoferii primesc însă și o veste bună: fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto este valabilă timp de un an, în condițiile în care, până nu demult, aceasta avea o valabilitate de doar șase luni.
Sistemul informatic de la Direcția Permise, blocat. Ce se întâmplă cu examenele
Prin urmare, șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto pot fi trimiși la un control medical de către orice medic, nu doar de cel de familie. Conform Legii nr. 345/2018, biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare, aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate. De aici, decurg trei variante.
Prima variantă este prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este apt să conducă mașini în continuare, caz în care nu i se suspendă permisul. Varianta a doua implică prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este inapt să mai conducă automobile, cea de-a treia situație posibilă fiind cea în care șoferul refuză să se prezinte la examinarea medicală. În fiecare dintre aceste situații, șoferul va rămâne fără permis și își va putea recăpăta actul numai după ce va scăpa de afecțiunile medicale.
Cea de-a doua modificare legislativă care vizează șoferii se referă la valabilitatea fișei medicale. Potrivit Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019, valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii, cât și actualii șoferi, a fost dublată (de la șase luni s-a ajuns la un an). Actualul model al fișei medicale conține și o rubrică referitoare la examenul pneumologic, necesar doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.
Astfel, aceste categorii de șoferi vor fi testați pentru apnee în somn (oprire temporară a respirației). Șoferii care suferă de apnee pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...