Perspective fiscale. Adrian Negrescu explică de unde va scoate Guvernul bani anul viitor

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
EXCLUSIV
După un an plin de promisiuni politice, alimentate de alegerile din a doua jumătate a anului, este de așteptat ca anul viitor românii să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a suporta aceste cheltuieli.

Totuși, politicienii promit că nu vor exista noi taxe în 2025. Invitat la emisiunea „Totul despre bani” de pe DCNewsTV, analistul economic Adrian Negrescu a explicat cum ar putea proceda Guvernul pentru a compensa aceste pierderi, care par să amenințe economia.

”Nu văd mari schimbări pe scena politică și economică de anul viitor. Nu cred că vom vedea reforme importante, nici măcar acea reformă a salarizării în sectorul bugetar, probabil o vor amâna pentru 2026, dintr-un simplu motiv, acela că nu au nici măcar datele financiare legate de cât câștigă fiecare bugetar. Vor încerca din 2026 să facă o platformă în baza căreia să impoziteze populația în funcție de nivelul de venit.

Anul viitor probabil vom avea o cotă unică pe care o vor crește de la 10% la 14% sau chiar 16% pentru a aduce bani la buget. La TVA ar fi o greșeală majoră să umble anul viitor, asta ar însemna recesiune, oamenii nu ar mai putea să cumpere, creșteri de TVA, înseamnă creșteri de prețuri, pe lângă cele generate de inflație în momentul de față. Probabil nu vor crește taxele dar vor umbla la taxele conexe. Nu vor introduce impozitul diferențiat, vor umbla la cota unică.

 

Bani pentru buget

Analistul economic este de părere că pe lângă banii pe care românii vor trebui să îi scoată din buzunar prin majorarea taxelor existente, cei care dețin afaceri vor primi încă o lovitură, pentru că aceste sume pe care statul îi cheltuie în acest an electoral vor fi trase de la micii întreprinzători, care reprezintă baza economiei românești.

Toți politicienii ne spun că nu vor fi taxe noi în 2025 dar asta e cu asterix, le vor crește pe cele deja existente. Acolo, probabil focusul va fi pe cota unică și, de asemenea, este de așteptat să vedem impozite pe dividende, majorate de la 8% la 10%, 12% sau 16%. Probabil vom vedea și o strângere din ce în ce mai agresivă a funcționării microîntreprinderilor care, din punctul meu de vedere, va fi o lovitură extrem de puternică pentru economie. Să limitezi funcționarea microîntreprinderilor după ce ai redus plafoanele până la 500.000 euro în momentul de față, înseamnă să îngropi mare parte din economia românească în condițiile în care microîntreprinderile reprezintă 88% din totalul firmelor din România.

Multe dintre ele se vor închide ... și se vor închide și foarte multe locuri de muncă pentru că în România ca să deții o microîntreprindere trebuie să ai măcar o carte de muncă. Dacă se închid aceste microîntreprinderi, și estimez acest lucru, vom pierde câteva sute de mii de locuri de muncă iar asta va afecta puternic bugetul de pensii despre care ezităm să vorbim în anul electoral dar care va deveni o bombă cu ceas în anii care urmează” conchide Adrian Negrescu.

VIDEO:

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr

pixel