Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza politicii comerciale a administrației Trump.

Scăderea previziunilor anuale, creșterea prețurilor de vânzare, relocarea producției... Marile companii au încercat să evalueze impactul politicii comerciale a președintelui american Donald Trump și posibilele răspunsuri, în cadrul recentelor raportări trimestriale ale rezultatelor financiare.

Sectorul tehnologic, puternic expus

Nici chiar Silicon Valley, care a susținut în mare parte candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale, nu este cruțată de politica lui  comercială. Apple a estimat la 900 de milioane de dolari impactul tarifelor vamale americane pentru trimestrul în curs. Pentru a reduce efectele, „majoritatea iPhone-urilor vândute în Statele Unite” ar urma să provină din India în loc de China, a explicat directorul general Tim Cook, întrucât China este vizată de taxe suplimentare mult mai ridicate.

Nvidia, lider în domeniul cipurilor pentru inteligență artificială, a anunțat încă din aprilie că noile restricții privind exportul de semiconductori către China îi vor genera o pierdere excepțională de 5,5 miliarde de dolari în primul trimestru. Deși multe dintre cipurile utilizate în dispozitivele moderne sunt fabricate în uzine asiatice, nu toate companiile resimt încă impactul. Gigantul taiwanez al semiconductorilor TSMC a înregistrat o creștere semnificativă a profitabilității în primul trimestru și a declarat că suprataxele impuse de SUA nu au modificat „comportamentul” clienților săi.

Industria auto în ceață

Sectorul auto este deosebit de vulnerabil la taxele vamale americane, în condițiile în care se confrunta deja cu concurența chineză și cu o cerere mondială slabă. Acesta este „paralizat de noi creșteri de costuri și de incertitudini care, dacă vor persista, vor schimba paradigma industriei auto americane pentru anii ce vor urma”, comentează firma Wedbush Securities într-o notă.

Compania americană General Motors și-a redus previziunile anuale: estimează între 4 și 5 miliarde de dolari impactul brut al suprataxelor americane. Alți constructori au suspendat previziunile pentru anul în curs, printre care Stellantis (care reunește mărcile Jeep, Ram, Peugeot, Fiat), invocând „evoluția tarifelor vamale”, dar și Mercedes-Benz.

Creșteri de prețurile

Grupul francez de lux Hermès a decis să crească prețurile de vânzare în Statele Unite începând cu 1 mai, în speranța de a „neutraliza” impactul taxelor vamale. O altă companie franceză, Interparfums, care deține mărcile Jimmy Choo, Montblanc și Lacoste, prevede o majorare a prețurilor cu 6 până la 7% pe piața americană. Clienții produselor de lux sunt, în general, mai puțin sensibili la creșterile de preț. Însă această strategie câștigă adepți și în domeniul aerospațial.

„Situația este extrem de volatilă în privința taxelor vamale, (...) dar nu ne facem iluzii: vom transfera aceste costuri suplimentare asupra clienților noștri”, declara la sfârșitul lunii martie Olivier Andriès, directorul general al companiei Safran, furnizor de motoare de avion și alte componente pentru industria aerospațială și de apărare. La rândul său, Guillaume Faury, directorul general al companiei europene Airbus, a considerat că tot clienții vor fi cei care vor trebui să suporte costurile suplimentare generate de taxele americane.

Relocalizări în industria farmaceutică

În fața amenințării taxelor vamale, gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat că a început să transfere o parte din producția sa europeană în Statele Unite. Concurenții săi elvețieni, Roche și Novartis, au anunțat recent investiții de 50 de miliarde de dolari, respectiv 23 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a produce în SUA.

Liderul mondial în domeniul luxului, LVMH, își pregătește, de asemenea, terenul: în lipsa unei relaxări a taxelor vamale americane, grupul, care deține deja șapte ateliere în Statele Unite, „va fi nevoit să își crească producția americană”, a avertizat directorul său general, Bernard Arnault.

Băncile profită

Piețele financiare au cunoscut fluctuații de mare amploare de la revenirea lui Donald Trump, ceea ce a permis multor bănci să încaseze mai multe comisioane din tranzacțiile bursiere. Marile bănci de investiții americane au publicat, în ansamblu, rezultate peste așteptări în primul trimestru.

Directorul general al Goldman Sachs, David Solomon, a raportat „o activitate crescută” din partea clienților săi începând cu 2 aprilie, ba chiar încă din martie, când perspectiva impunerii taxelor vamale devenea tot mai concretă. Totuși, el a avertizat că al doilea trimestru a început „într-un mediu operațional radical diferit”.

„În unele zile, volumele de tranzacționare au depășit vârfurile din perioada Covid cu aproximativ 30%”, a subliniat și Sergio Ermotti, directorul general al UBS, la publicarea unor rezultate trimestriale mult peste așteptări. Cu toate acestea, banca elvețiană a avertizat că taxele vamale reprezintă „un risc semnificativ pentru creșterea economică mondială și pentru inflație, întunecând perspectivele privind dobânzile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O scădere semnificativă
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Warren Buffett
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Warren Buffett
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel