Urmărește dezbaterea live

Pescuitul maritim românesc primește fonduri europene
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Pescarii de la Marea Neagră vor putea accesa fonduri europene
Pescarii de la Marea Neagră vor putea accesa fonduri europene
Comisia Europeană a anunţat, joi, că a adoptat programul Fondului european pentru pescuit, afaceri maritime şi acvacultură (EMFAF) pentru România, destinat implementării politicii comune în domeniul pescuitului, fondurile totale alocate României fiind de 232 milioane de euro pe parcusul următorilor şase ani, din care contribuţia UE va fi de 162,4 milioane de euro, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

"Sunt încântat să anunţ adoptarea programului EMFAF pentru România, care va sprijini investiţiile durabile în acvacultură şi pescuit, accelerând tranziţia ecologică şi digitală a sectorului în România. Programul va contribui, de asemenea, la priorităţile de politică ale UE în Marea Neagră, prezentate în strategiile "European Green Deal", "Farm to Fork" şi "Biodiversity", prin sprijinirea protecţiei şi refacerii biodiversităţii şi ecosistemelor acvatice şi prin sprijinirea tranziţiei energetice a economiei româneşti", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Potrivit executivului comunitar, 24% din contribuţia UE va fi dedicată pescuitului sustenabil, 47% va fi investită în acvacultura sustenabilă şi în procesare şi comercializare, iar 23% va fi dedicată economiei albastre sustenabile în regiunile de coastă, insulare şi interne, toate acestea contribuind la obiectivele de mediu şi climatice ale UE.

Concret, programul va sprijini, printre altele: investiţiile pentru respectarea obligaţiei de debarcare şi modernizarea infrastructurii de pescuit; politicile de conservare a pescuitului; eficienţa energetică şi decarbonizarea în sectorul pescuitului şi al acvaculturii; încetarea temporară a activităţii legată de obiectivele politicii de conservare şi de criza de sănătate publică; sprijinul pentru pescuitul costier la scară mică; investiţiile în proiecte de acvacultură durabilă; sprijinul pentru noile organizaţii de producători; compensaţiile pentru serviciile de mediu; controlul pescuitului şi colectarea de date pentru punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului ; inovarea; dezvoltarea durabilă a zonelor de coastă şi a zonelor interioare în contextul economiei albastre prin intermediul grupurilor de acţiune locală. 

Citește și:

Comisia Europeană oferă României 5,2 miliarde de euro pentru Programul Dezvoltare Durabilă. Ce se va construi

Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), care va aduce 3.768 kilometri de conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuţie din reţeaua publică de alimentare cu apă şi 3.209 kilometri de conducte noi sau optimizate pentru reţeaua publică de colectare a apelor uzate, informează luni Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Odată cu aprobarea PDD, nouă din cele 16 Programe aferente Politicii de Coeziune 2021 - 2027 sunt aprobate, precizează ministerul.

"Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Dezvoltare Durabilă, aferent perioadei de programare 2021-2027. Programul Dezvoltare Durabilă beneficiază de o alocare totală de 5.254.203.319 euro şi va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice şi teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică până în 2050 şi să se asigure utilizarea eficientă a resurselor naturale", potrivit unui comunicat al MIPE, remis luni AGERPRES.

Programul Dezvoltare Durabilă va finanţa din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC) mai multe priorităţi de investiţii: infrastructura de apă şi apă uzată (2.937.775.940 euro); managementul deşeurilor (480.000.000 euro); conservarea biodiversităţii (111.764.706 euro); calitatea aerului şi decontaminarea siturilor poluate (88.235.295 euro); managementul riscurilor (51.881.857 euro); adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătăţirea eficienţei energetice, creşterea gradului de utilizare a energiei regenerabile şi dezvoltarea sistemelor inteligente de energie (1.118.545.521 euro).

"România are parte de un moment important astăzi pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Vorbim despre investiţii record pentru adaptarea la schimbările climatice prin creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea sistemelor inteligente de energie, infrastructura de apă şi apă uzată, decontaminarea siturilor poluate şi managementul riscurilor. Avem garanţia că toate cele 21 de proiecte, cu valoare de 4,5 miliarde euro, pe care le avem în pregătire, vor însemna racordarea la reţeaua de apă a peste două milioane de beneficiari. Iar aceste proiecte sunt doar o mică parte dintre obiectivele pe care le avem prin Programul Dezvoltare Durabilă. Conform analizelor disponibile, gradul de conectare a populaţiei la reţeaua de apă, după finalizarea tuturor investiţiilor din bani europeni, va fi de peste 85%", a transmis ministrul de resort, Marcel Boloş. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel