Autorităţile monetare au majorat, până la 10%, ponderea acţiunilor în rezervelor lor, în pofida recentei volatilităţi de pe pieţele financiare iar un sfert din băncile centrale au declarat că intenţionează să continue să cumpere acţiuni în următorii doi ani, susţine OMFIF.
În spatele achiziţiilor de acţiuni stă nevoia băncilor centrale de a identifica mijloace prin care să continue să îşi majoreze rezervele, după ce propriile lor politici monetare ultra-relaxate au dus la scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale. Banca Japoniei, Banca Israelului şi Banca Naţională a Elveţiei se numără printre instituţiile monetare care în trecut au dezvăluit în mod public investiţiile lor în acţiuni.
Cu toate acestea, băncile centrale sunt în continuare reticente să îşi asume riscuri prea mari în pofida randamentelor pe care le oferă acţiunile. Deţinerile de acţiuni ale băncilor centrale sunt minuscule având în vedere că la nivel mondial există acţiuni în circulaţie în valoare de 77.000 de miliarde de dolari.
Dolarul, cea mai populară valută
De asemenea, ponderea investiţiilor băncilor centrale în obligaţiuni emise de corporaţii a crescut la 7% anul trecut iar 15% dintre respondenţi au declarat că intenţionează să cumpere mai multe obligaţiuni emise de corporaţii în următorii doi ani.
Citește și Banca Centrală Europeană dă vești extrem de proaste pentru bănci
Dolarul a rămas cea mai populară valută, reprezentând aproximativ 70% din expunerea băncilor centrale intervievate. Comparativ, ponderea monedei euro este de 14% iar cea a lirei sterline este de 2,9%. O cincime din băncile centrale intervievate au declarat că vor să îşi majoreze expunerea pe yuanul chinez, care în prezent reprezintă doar 0,7% din deţinerile lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...