Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Un nou sondaj arată că 71% dintre consumatorii de pe șase piețe cheie din Europa au făcut deja schimbări semnificative în modul în care fac cumpărăturile, în timp ce se luptă să facă față unei inflații care atinge niveluri nemaiîntâlnite în ultimele patru decenii.
Raportul realizat de IRI, o companie de analiză a datelor și de cercetare de piață, a arătat, de asemenea, că 58% dintre consumatori au declarat deja că au redus cheltuielile de bază, iar 35% dintre ei au apelat la economiile personale și au contractat împrumuturi pentru a plăti facturile.
"Este evident că dorința consumatorilor de a cheltui are de suferit, iar direcția de deplasare este posibil să se înrăutățească - cu probabilitatea unor noi creșteri bruște ale prețurilor, având în vedere costurile ridicate ale inputurilor și prețul volatil al energiei", a declarat Ananda Roy, vicepreședinte senior la nivel mondial la IRI.
Creșterea prețurilor la alimente, combustibili și energie erodează bugetele gospodăriilor din întreaga Europă, în timp ce blocajul livrărilor de energie din Rusia forțează gospodăriile și industria să se pregătească pentru potențiale întreruperi în această iarnă. Încrederea consumatorilor de pe întregul continent rămâne aproape de un minim record și există temeri tot mai mari că zona euro se îndreaptă spre o recesiune.
Grava "oboseală a inflației" cu care se confruntă consumatorul european forțează adoptarea unei serii de "comportamente de adaptare" care nu au mai fost văzute din anii 1970 și 1980, când a existat austeritate, a declarat Roy. Printre acestea se numără lipsa meselor, trecerea la lanțurile de magazine alimentare cu discount, cumpărarea de articole de marcă privată și produse reduse, precum și bunuri expirate.
În timp ce produsele din afara sezonului care sunt disponibile pe tot parcursul anului pot fi în continuare accesibile clienților bogați, gama oferită în partea de mijloc și inferioară a lanțurilor de supermarketuri va deveni "semnificativ mai restrânsă".
Schimbările nu se produc doar în cazul cumpărăturilor săptămânale. Puțin peste jumătate dintre europenii care au participat la studiul IRI - în cadrul căruia au fost chestionați 3.000 de consumatori la nivel mondial - au declarat că intenționează să comande mai puține livrări de alimente, iar 47% au declarat că vor mânca mai puțin în restaurante, baruri sau cafenele.
În condițiile în care nu există niciun semn de scădere a inflației în viitorul apropiat, comercianții cu amănuntul și consumatorii vor trebui să continue să se adapteze.
"Se anunță mai multe decizii dificile pentru cumpărători, iar comercianții cu amănuntul și mărcile vor face bine să analizeze îndelung și cu atenție modul în care vor răspunde nevoilor cumpărătorilor", a declarat Roy.
Citește și:
Nouriel Roubini, profeție neagră: Ne aflăm într-o adevărată bombă cu ceas
Într-un recent interviu Nouriel Roubini spune că marile probleme economice și de piață cauzate de creșterea ratelor va fi prea greu de suportat pentru băncile centrale și că acestea vor renunța în cele din urmă la înăsprirea politicii monetare înainte ca inflația să fie învinsă.
Deși Roubini și-a câștigat porecla de "Dr. Doom" pentru opiniile sale îsubmre privind scădere a economiei globale, în recentele sale intervenții economistul s-a dovedit a fi prevăzătoare.
Într-un interviu din 2020, analistul a avertizat că orice redresare economică va fi urmată de o perioadă de inflație ridicată din cauza unei combinații de șocuri ale ofertei și de relaxare agresivă - un punct de vedere care a devenit de atunci narațiunea sa sa principală.
Un alt faliment răsunător?
Acum, convingerea lui Roubini nu face decât să crească și anume că lumea va fi prinsă într-o perioadă de stagflație, în timp ce băncile centrale se vor strădui să țină sub control așteptările inflaționiste și vor ceda în cele din urmă în fața problemelor în creștere de pe piețele financiare. El amintește de acțiunile care au scăzut cu peste 20% în acest an, de tensiunile din domeniul capitalului privat, de răcirea pieței imobiliare din SUA și de o piață a creditelor în declin, în care companiile au profitat de anii de rate scăzute ale dobânzii pentru a se îndatora.
Analistul spune că până și acțiunile de înaltă calitate ”sunt la rate ale dobânzii cum nu s-a mai văzut de ani de zile. Iar acesta este doar începutul problemelor. Vom vedea o instituție financiară majoră care ar putea ceda la nivel global. Acum poate nu în SUA, dar cu siguranță la nivel internațional. Există câteva firme care sunt uriașe și sistemice. Acestea pot da faliment. S-ar putea să aveți un alt efect Lehman, apoi Fed va trebui să se lase păgubașă. Veți avea o recesiune severă și veți avea un șoc pe piața financiară. Cu siguranță că vor da înapoi."
Dar nici măcar o recesiune profundă de această natură nu va fi suficientă pentru a reduce inflația, datorită efectelor persistente ale șocurilor negative ale ofertei.
"Inflația nu va scădea suficient de repede pentru că aveți șocul negativ al ofertei", explică Roubini. "Amintiți-vă că atunci când aveți un șoc negativ al ofertei, veți avea o recesiune și o inflație ridicată", spune Roubini. "Nu vom avea o scădere a inflației suficient de rapidă pentru a ajunge la 2%".
Combinația care îngenunchia economiile
Rezultatul va fi o perioadă care combină ce a fost mai rău în anii '70 și în criza financiară globală, prezice Roubini. Și în timp ce o mare parte din previziunile lui Roubini privind inflația se datorează presiunilor asupra ofertei, care s-ar putea atenua pe termen scurt, el vede impedimente structurale mai mari, care se rostogolesc, care vor reduce creșterea potențială și vor menține prețurile ridicate posibil pentru anii care vor urma. Pe lângă Covid, el citează războiul din Ucraina, perturbările în curs de desfășurare din China, forțe mai mari, inclusiv deglobalizarea, "friend-shoring", îmbătrânirea populației, limitele imigrației, războiul cibernetic, politica populistă, creșterea puterii sindicatelor, alte pandemii și efectele schimbărilor climatice. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...