Peter Szijjarto: Ungaria nu renunță la cooperarea cu Rusatom. Presa liberală internaţională minte
Autor: Oana Pavelescu | 28 Martie 2023, 22:20
Péter Szijjártó (st) acuză presa ”liberală” de minciună
Péter Szijjártó (st) acuză presa ”liberală” de minciună
Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a făcu declarații destul de nervoase la Bruxelles cu ocazia reuniunii miniștrilor energiei.

Este o minciună faptul că Guvernul ungar ar înceta să coopereze cu compania rusească Rosatom în proiectul de extindere a centralei nucleare de la Paks, iar compania franceză Framatome şi-a sporit rolul de a furniza sistemul de control după ce partenerul său german din consorţiu, Siemens Energy, nu a primit încă o licenţă de export, din motive politice, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Bruxelles.

Potrivit comunicatului MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în pauza Consiliului European în domeniul energiei, că există într-adevăr o discriminare faţă de energia nucleară, lucru demonstrat de faptul că extinderea centralei nucleare de la Paks, aici, în Europa, este "permanent împiedicată" şi că "se încearcă sancţionarea investiţiilor nucleare, pe care noi le apărăm cu regularitate".

Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul german continuă să blocheze participarea Siemens Energy, şi companiei încă nu i s-a permis să livreze echipamentele comandate în cadrul contractului.

"Ştirile false sunt alimentate în mod constant în presa liberală internaţională. Cea mai recentă ştire arată că Guvernul ungar ar înceta să mai coopereze cu Rosatom, ceea ce este o minciună totală", a afirmat politicianul.

"Ne-am angajat să punem în aplicare acordul semnat cu Rosatom în urmă cu nouă ani. Ne-am angajat să construim Paks II împreună cu Rosatom (...) Nu există niciun motiv pentru care să renunţăm la această cooperare", a mai adăugat ministrul.

Péter Szijjártó a subliniat că, atunci când vine vorba de creşterea rolului Framatome, acesta se referă la faptul că, din cauza blocării politice de la Berlin a participării Siemens Energy, Ungaria doreşte să se bazeze mai mult pe compania franceză pentru furnizarea sistemului de control.

Acesta a subliniat că şapte state plănuiesc sau construiesc deja noi centrale nucleare, astfel că, în următorii ani, în Europa se aşteaptă o "mare renaştere nucleară" pentru a contracara fluctuaţiile nerezonabile şi extreme ale preţurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe