Peter Szijjarto: Ungaria nu renunță la cooperarea cu Rusatom. Presa liberală internaţională minte
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Péter Szijjártó (st) acuză presa ”liberală” de minciună
Péter Szijjártó (st) acuză presa ”liberală” de minciună
Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a făcu declarații destul de nervoase la Bruxelles cu ocazia reuniunii miniștrilor energiei.

Este o minciună faptul că Guvernul ungar ar înceta să coopereze cu compania rusească Rosatom în proiectul de extindere a centralei nucleare de la Paks, iar compania franceză Framatome şi-a sporit rolul de a furniza sistemul de control după ce partenerul său german din consorţiu, Siemens Energy, nu a primit încă o licenţă de export, din motive politice, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Bruxelles.

Potrivit comunicatului MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în pauza Consiliului European în domeniul energiei, că există într-adevăr o discriminare faţă de energia nucleară, lucru demonstrat de faptul că extinderea centralei nucleare de la Paks, aici, în Europa, este "permanent împiedicată" şi că "se încearcă sancţionarea investiţiilor nucleare, pe care noi le apărăm cu regularitate".

Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul german continuă să blocheze participarea Siemens Energy, şi companiei încă nu i s-a permis să livreze echipamentele comandate în cadrul contractului.

"Ştirile false sunt alimentate în mod constant în presa liberală internaţională. Cea mai recentă ştire arată că Guvernul ungar ar înceta să mai coopereze cu Rosatom, ceea ce este o minciună totală", a afirmat politicianul.

"Ne-am angajat să punem în aplicare acordul semnat cu Rosatom în urmă cu nouă ani. Ne-am angajat să construim Paks II împreună cu Rosatom (...) Nu există niciun motiv pentru care să renunţăm la această cooperare", a mai adăugat ministrul.

Péter Szijjártó a subliniat că, atunci când vine vorba de creşterea rolului Framatome, acesta se referă la faptul că, din cauza blocării politice de la Berlin a participării Siemens Energy, Ungaria doreşte să se bazeze mai mult pe compania franceză pentru furnizarea sistemului de control.

Acesta a subliniat că şapte state plănuiesc sau construiesc deja noi centrale nucleare, astfel că, în următorii ani, în Europa se aşteaptă o "mare renaştere nucleară" pentru a contracara fluctuaţiile nerezonabile şi extreme ale preţurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel