Petrolul continuă să scadă în ciuda reducerii producției de către saudiți
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă
Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă
Petrolul brut se îndrepta spre a doua săptămână consecutivă de pierderi, în ciuda reducerii suplimentare a producției anunțate de Arabia Saudită la reuniunea OPEC+ de duminica trecută.

În tranzacțiile de vineri dimineață, în Asia, petrolul Brent își schimba proprietarul cu mai puțin de 76 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate se tranzacționa la sub 71 de dolari. Ambele au scăzut față de închiderea de joi.

Se pare că traderii sunt în continuare mai preocupați de cererea de petrol decât de adecvarea ofertei. Cu știri precum recesiunea din Germania și din zona euro, scăderea activității manufacturiere chinezești în loc de o expansiune continuă și scăderea activității manufacturiere din SUA, îngrijorarea privind cererea este destul de justificată.

Chiar și posibilitatea ca Rezerva Federală să nu anunțe o nouă majorare a dobânzii la următoarea ședință din 13-14 iunie nu a schimbat cu nimic sentimentul dominant pe piața petrolului.

La începutul acestei săptămâni, aceste noi evoluții au determinat Energy Aspects să își revizuiască prognoza privind prețul petrolului, reducându-l cu 15 dolari pentru a doua jumătate a anului. Ca motive pentru această revizuire, compania de consultanță a citat ratele mai mari ale dobânzilor, includerea unui țiței american în coșul Brent și diferențele de ofertă în ceea ce privește țițeiul "sour" și cel dulce.

Potrivit Energy Aspects, OPEC reduce producția de țiței preponderent acru, în timp ce Brazilia și Statele Unite extind producția de țiței dulce, care intră în componența indicilor de referință Brent și WTI.

Un factor suplimentar care a afectat prețurile în mod special în această săptămână a fost o știre potrivit căreia SUA și Iranul sunt aproape de a ajunge la un acord privind sancțiunile și programul nuclear iranian. Ambele părți au dezmințit imediat acest raport, ceea ce a oprit alunecarea prețului petrolului, dar nu l-a inversat.

Există unele așteptări că odată cu începerea sezonului de vară de condus în SUA prețurile vor începe să urce din nou, dar orice urcare ar putea fi temperată de indicațiile privind cererea din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel