Petrolul continuă să scadă în ciuda reducerii producției de către saudiți
Autor: DCBusiness Team | 09 iun 2023, 12:13
Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă
Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă
Petrolul brut se îndrepta spre a doua săptămână consecutivă de pierderi, în ciuda reducerii suplimentare a producției anunțate de Arabia Saudită la reuniunea OPEC+ de duminica trecută.

În tranzacțiile de vineri dimineață, în Asia, petrolul Brent își schimba proprietarul cu mai puțin de 76 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate se tranzacționa la sub 71 de dolari. Ambele au scăzut față de închiderea de joi.

Se pare că traderii sunt în continuare mai preocupați de cererea de petrol decât de adecvarea ofertei. Cu știri precum recesiunea din Germania și din zona euro, scăderea activității manufacturiere chinezești în loc de o expansiune continuă și scăderea activității manufacturiere din SUA, îngrijorarea privind cererea este destul de justificată.

Chiar și posibilitatea ca Rezerva Federală să nu anunțe o nouă majorare a dobânzii la următoarea ședință din 13-14 iunie nu a schimbat cu nimic sentimentul dominant pe piața petrolului.

La începutul acestei săptămâni, aceste noi evoluții au determinat Energy Aspects să își revizuiască prognoza privind prețul petrolului, reducându-l cu 15 dolari pentru a doua jumătate a anului. Ca motive pentru această revizuire, compania de consultanță a citat ratele mai mari ale dobânzilor, includerea unui țiței american în coșul Brent și diferențele de ofertă în ceea ce privește țițeiul "sour" și cel dulce.

Potrivit Energy Aspects, OPEC reduce producția de țiței preponderent acru, în timp ce Brazilia și Statele Unite extind producția de țiței dulce, care intră în componența indicilor de referință Brent și WTI.

Un factor suplimentar care a afectat prețurile în mod special în această săptămână a fost o știre potrivit căreia SUA și Iranul sunt aproape de a ajunge la un acord privind sancțiunile și programul nuclear iranian. Ambele părți au dezmințit imediat acest raport, ceea ce a oprit alunecarea prețului petrolului, dar nu l-a inversat.

Există unele așteptări că odată cu începerea sezonului de vară de condus în SUA prețurile vor începe să urce din nou, dar orice urcare ar putea fi temperată de indicațiile privind cererea din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe