Petrolul rusesc. Ungaria a făcut calculele și a anunțat ce îi trebuie
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul petrolului a crescut după ce UE a interzis majoritatea importurilor din Rusia
Prețul petrolului a crescut după ce UE a interzis majoritatea importurilor din Rusia
După ce a anunțat de câți bani are nevoie pentru a renunța la importurile de petrol din Rusia, oficialii de la Budapesta au revenit cu câteva completări. 

Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile , prin urmare, nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Reuters.

În același timp, Gergely Gulyas a precizat că nu perioada de tranziţie este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord. Comisia Europeană a propus în această lună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar are nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Ungaria, fără ieşire la mare şi care depinde puternic de importurile de petrol rusesc, le-a blocat.

"Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (...). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic", a spus Gulyas. Ungaria a declarat că va avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia.

De asemenea, Budapesta a spus că o conversie pe termen lung a economiei sale fără petrol rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro. Prin urmare, a insistat Gulyas, Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare. "Dacă Bruxelles poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out", a spus el.

Citește și Veste proastă pentru românii care mergeau în Ungaria ca să facă plinul

"Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026", a adăugat el. Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri către Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate "într-o oră" dacă există un acord asupra tuturor aspectelor semnificative.

Comisia Europeană a refuzat să aprobe deblocarea către Polonia și Ungaria, de fonduri menite să ajute la redresarea economiilor după criza de COVID-19, pe motiv că încalcă statul de drept. Gulyas a spus că Ungaria a oferit un "răspuns constructiv" la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.

"Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare" post-pandemie, a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel