Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile , prin urmare, nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Reuters.
În același timp, Gergely Gulyas a precizat că nu perioada de tranziţie este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord. Comisia Europeană a propus în această lună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar are nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Ungaria, fără ieşire la mare şi care depinde puternic de importurile de petrol rusesc, le-a blocat.
"Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (...). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic", a spus Gulyas. Ungaria a declarat că va avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia.
De asemenea, Budapesta a spus că o conversie pe termen lung a economiei sale fără petrol rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro. Prin urmare, a insistat Gulyas, Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare. "Dacă Bruxelles poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out", a spus el.
Citește și Veste proastă pentru românii care mergeau în Ungaria ca să facă plinul
"Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026", a adăugat el. Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri către Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate "într-o oră" dacă există un acord asupra tuturor aspectelor semnificative.
Comisia Europeană a refuzat să aprobe deblocarea către Polonia și Ungaria, de fonduri menite să ajute la redresarea economiilor după criza de COVID-19, pe motiv că încalcă statul de drept. Gulyas a spus că Ungaria a oferit un "răspuns constructiv" la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.
"Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare" post-pandemie, a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...