Petrolul rușilor nu duce lipsă de clienți. Occidentul are o nouă problemă
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rușii nu se pot plânge de lipsă de cumpărători
Rușii nu se pot plânge de lipsă de cumpărători
Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, va expedia luna aceasta șapte încărcături de țiței către principalul rafinator din India, Indian Oil Corporation, scrie Reuters care citează comercianți care au cunoștință despre aceste tranzacții.

India, care este un cumpărător de țiței sensibil la preț, care a criticat OPEC și OPEC+ pentru menținerea prețurilor petrolului la un nivel "artificial de ridicat", și-a mărit achizițiile de țiței rusesc. Înainte de război, rafinăriile indiene cumpărau rareori petrol din Rusia la o asemenea scară din cauza costurilor ridicate de transport. 

Acum, potrivit surselor Reuters, Rosneft va încărca șapte nave de 100.000 de tone de amestec Urals din porturile rusești de la Marea Baltică, în a doua jumătate a lunii mai.  

Țițeiul Urals era vândut de obicei în Europa înainte de războiul din Ucraina, datorită apropierii de porturile rusești de la Marea Baltică și Marea Neagră. Cu toate acestea, după invazia Ucrainei, rafinăriile și comercianții occidentali au început să evite țițeiul rusesc și este de așteptat să continue să facă acest lucru timp de mai mulți ani, deoarece UE analizează detaliile implementării unui embargou total asupra tuturor importurilor de petrol rusesc. 

Marii comercianți internaționali au declarat deja că vor reduce sau vor elimina treptat achizițiile de țiței rusesc în următoarele săptămâni.

Viktor Orban: Ungaria nu poate sprijini noile sancțiuni UE împotriva Rusiei

India, al treilea mare importator de petrol din lume, se pare că negociază reduceri mari pentru petrolul rusesc pe care este dispusă să îl cumpere, cerând un preț sub 70 de dolari pe baril pentru a compensa problemele de logistică, finanțare și sancțiuni pentru cumpărarea de țiței care este acum toxic pentru cea mai mare parte a Occidentului. 

Barilul rusesc ieftin pare în prezent irezistibil pentru rafinăriile indiene, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite că achiziționarea petrolului lui Putin nu este în interesul New Delhi. 

Creșterea achizițiilor de țiței rusesc în India ar putea face mai complicată urmărirea embargoului impus de Europa asupra petrolului rusesc. 

La începutul acestei săptămâni, directorul general al Shell, Ben van Beurden, a declarat că nu există nicio modalitate de a urmări dacă există țiței rusesc sau cât de mult țiței din Rusia va ajunge pe piața globală a produselor rafinate.

"Prin urmare, motorina care iese dintr-o rafinărie indiană care a fost alimentată cu țiței rusesc este considerată a fi motorină indiană", a adăugat directorul executiv al Shell, subliniind provocarea cu care se confruntă Occidentul pentru a interzice cu adevărat petrolul rusesc de pe piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel