Petrolul s-a ieftinit! Prețurile au coborât cu peste 5%. Benzina, tot scumpă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Așteptăm minuni și la pompă
Așteptăm minuni și la pompă
Pe piețele mondiale țițeiul se ieftinește. O tendință înregistrată atât la Londra, cât și la New York. În mod normal, această scădere ar trebui să se resimtă și la pompă, acolo unde benzina și motorina golește buzunarele conducătorilor auto. 

Este adevărat, o schimbare a cifrelor de pe tabelele de preț din benzinării nu poate interveni imediat, dar, logic, firesc și normal, ar fi ca veștile bune să apară în câteva zile. Dar este mai mult ca sigur că acest lucru nu se va întâmpla. Poate va exista o companie sau două care va coborî prețurile cu câțiva bănuți, dar experiența ultimelor luni ne-a demonstrat că așa ceva nu a devenit niciodată o mișcare de amploare și că minunea nu a durat decât foarte puțin. 

Scădere pe ambele maluri ale Oceanului

La Bursa ICE Futures, din Londra, contractele pentru țițeiul Brent au scăzut cu 5,1%, ajungând la 108,8 dolari pe baril, potrivit datelor de tranzacționare de la ora 10,00. O asemenea valoare această marcă de petrol nu a mai înregistrat din 19 mai, când încă nu trecuse de pragul psihologic de 109 dolari/baril. 

Peste Ocean, la New York Mercantile Exchange (NYMEX), prețul contractelor futures pentru petrolul american WTI cu livrare în luna august a pierdut 5,36%, ajungând la 103,65 dolari pe baril.

Factorul cheie 

"Factorul cheie din spatele acestui declinului este, în opinia noastră, revizuirea perspectivelor cererii ca urmare a deciziei Rezervei Federale a SUA de a majora dintr-un foc rata dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază. Piața se așteaptă ca ratele să continue să crească în continuare, dar nu în acest ritm. A fost o surpriză. Creșterea ratei dobânzilor ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice. O economie mai slabă înseamnă o cerere mai slabă de carburanți”, au comentat analiștii de la ING." 

Potrivit acestora, înrăutățirea perspectivelor de viitor încurajează fondurile de investiții să reducă poziționarea pe contractele petroliere, ceea ce pune presiune pe prețuri. Primul val de vânzări a cuprins piața vinerea trecută, iar tendința continuă și astăzi.

"În mod fundamental, presiunea asupra cotațiilor este exercitată de declarațiile președintelui american Joe Biden despre posibila eliminare a taxei pe benzină în Statele Unite, ca parte a luptei împotriva prețurilor ridicate, precum și de apelurile președintelui către companiile petroliere de a crește producția de aur negru", - a scris, la rândul său, un analist al companiei Veles Capital. 

Presiuni asupra companiilor 

Wall Street Journal a relatat că președintele american ar putea anunța miercuri, că va elimina taxa pe carburanți. În prezent, aceasta se situează la 18,4 cenți pe galon. Anterior, Joe Biden a atacat de asemenea în mod repetat companiile petroliere, îndemnându-le să ia măsuri pentru a reduce prețurile. Cu toate acestea, reprezentanții industriei spun că nu este cel mai bun mod de a critica industria petrolieră. Biden urmează să se întâlnească joi cu mai mulți reprezentanți ai marilor companii petroliere.

"În condițiile în care Fed este în sfârșit pregătit să lupte împotriva inflației, iar piețele sunt deja conștiente de riscurile tot mai mari de recesiune, este rezonabil să ne întrebăm ce ar putea spune Jerome Powell care să prindă piețele cu garda jos", au completat analiștii de la ING. 

Aversiune față de risc

Pe fondul creșterii aversiunii față de risc, randamentul obligațiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a scăzut cu peste șapte puncte de bază, la 3,23%, iar cel al obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut cu aproximativ șase puncte, la 1,694%. În ceea ce privește acțiunile, TotalEnergies a pierdut 3,77%, CGG 7,70%, iar la Londra, BP și Shell au pierdut 3,17% și, respectiv, 3,88%.

Sectorul materiilor prime a pierdut 3,52%, deoarece prețurile aluminiului, care a atins un minim din martie 2021, la 8.708 dolari pe tonă, ale nichelului și staniului au scăzut cu peste 3%. La Paris, ArcelorMittal a scăzut cu 7,32%, prețul acțiunilor fiind de asemenea penalizat de o retrogradare a JPMorgan la "neutru". Acțiunile defensive Sanofi (+0,22%), Danone (+0,34%) și Orange (+1,24%) au fost singurele care au crescut pe CAC 40.

Citește și Rușii vor să creeze un nou instrument financiar. Un fel de struțo-cămilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel