Petrolul se scumpește FĂRĂ vreun motiv EXTRAORDINAR. Explicații
Autor: Andreea Craciun | 18 oct 2021 / 17:27
Analiștii cred că este un fenomen temporar
Analiștii cred că este un fenomen temporar
Prețul petrolului marca Brent, de referință în Europa, a depășit 86 de dolari pe baril la tranzacționare luni, 18 octombrie, pentru prima dată din octombrie 2018. În primele ore ale sesiunii bursiere, contractele futures cu livrare în decembrie Brent au crescut cu 1,35% comparativ cu închiderea de vineri, ajungând la 86,02 dolari pe baril, potrivit datelor ICE.

„Motivul cheie al creșterii prețurilor la petrol este cererea puternică, cauzată, printre altele, de reorientarea instalațiilor de generare a energiei de la gaze și cărbune, devenite prea scumpe, la păcură și motorină ceva mai ieftine, deocamdată”, au comentat analiștii de la BKS Express. În opinia lor, în alte condiții, această reorientare nu ar fi antrenat o scumpire a aurului negru, fiind ignorată de jucătorii din piață și privită ca o măsură normală, logică într-o situație delicată. 

Prin urmare, experții nu exclud ca petrolul să repete scenariul gazelor naturale, al căror preț a crescut vertiginos cu precădere în ultimele trei luni, dar cu un motiv mult mai justificat decât în cazul țițeiului, urmând o evoluție ascendentă pe fondul apropierii sezonului rece. Este o simplă speculație, dar nu trebuie uitat că nu prea iese fum fără foc. 

În acest context, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a majorat prognoza la cererea de petrol pentru 2021, la 96,3 milioane de barili pe zi. Cu alte cuvinte, conform previziunilor organizației, cererea din acest an va crește cu 5,5 milioane de barili pe zi, față de 5,2 milioane de barili pe zi, prognozate în septembrie.

În ceea ce privește ritmul de creștere a cererii de petrol pentru 2022, AIE a modificat și aci previziunile sale de la 3,2 la 3,3 milioane de barili pe zi. Ca urmare, cererea de petrol, conform IEA, se va ridica la 99,6 milioane de barili anul viitor. pe zi, „puțin peste nivelurile existente înainte de COVID”, a spus organizația.

G Ad:

Citește și Creșterea prețului carburanților, luată la ochi de Consiliul Concurenței

În același timp, în pofida creșterii consumului, OPEC nu renunță la planul său de a crește producția cu 400.000 de barili pe lună. În același timp, Departamentul de Energie al SUA a redus prognoza pentru producția zilnică de petrol a țării în 2021 cu 60.000 de barili, la 11,02 milioane de barili pe zi.

„Vedem acum o situație clasică de creștere a cererii și creștere mai lentă a ofertei, ceea ce determină scumpirile. Prin urmare, 100 de dolari pentru țițeiul Brent este mai mult decât real în situația actuală”, arată biroul de analiză IFC Solid. ”Totuși, subliniem odată în plus că, potrivit estimărilor noastre, este vorba despre o creștere a prețurilor pe termen scurt. Mai devreme sau mai târziu, prețurile vor reveni la intervalul de 50-70 de dolari, care este stabil pe termen lung pentru majoritatea jucătorilor. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Deutsche Bank, cel mai bun profit anual din ultimii 10 ani

Deutsche Bank a obținut cel mai bun profit anual din...

Bitdefender avertizează asupra unui atac mai puțin obișnuit

Bitdefender avertizează asupra unui nou val de atacuri,...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro