Petrolul și gazele rușilor. Bulgaria trebuie să aleagă între două rele

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Bulgaria o spune direct
Bulgaria o spune direct
Sancțiunile împotriva Moscovei au generat deja reacții în lanț pe piețele mondiale, antrenând un val inevitabil de scumpiri, dar decizia a fost acceptată și salutată de majoritatea țărilor lumii. Dar un embardou asupra petrolului și gazelor rusești schimbă oarecum datele problemei. 

Bulgaria, foarte dependentă de gazul şi petrolul ruseşti, a declarat că este reticentă faţă de interzicerea totală a importurilor de combustibili fosili din Rusia. Iar Sofia nu a fost singura capitală care a exprimat astfel de rezerve, scrie presa internațională. 

''Susţinem pe deplin sancţiunile existente... dar nu ne putem permite să oprim importurile de petrol şi gaz'', a declarat premierul Kiril Petkov, în marja unei sesiuni a Parlamentului. 

Ne-am găsi în mare dificultate

Dacă Uniunea Europeană ar trebui să se pronunţe în favoarea unui embargo, ''ne-am găsi în mare dificultate'', a avertizat șeful Executivului de la Sofia.

Adică, după efectul negativ al sancțiunilor ce vine pe fondul creșterii prețurilor la energie, ar fi un alt rău mult mai dureros pentru Bulgaria. De notat că această țară primeşte 77% din necesarul de gaz de la gigantul rus Gazprom, prin gazoductul Turkstream.

Această ţară, apropiată în mod tradiţional de Moscova, a început recent să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi primeşte gaz azer din Marea Caspică de la începutul anului 2021. Dar lucrările de construcţie la un nou gazoduct au fost amânate, iar livrările rămân minime şi trec printr-o altă instalaţie.

Gigantul petrolier rus Lukoil deţine o rafinărie importantă pe teritoriul Bulgariei, cea mai mare din Balcani. Singura centrală nucleară din Bulgaria are reactoare ruseşti şi depinde de combustibilul rus.

Citește și Oamenii lui Putin vor NAȚIONALIZARE! Au pus ochii pe multe companii

Bulgaria trebuie să facă din diversificarea sa energetică ''prioritatea numărul unu'', dar va dura ani de zile şi, între timp, ''suntem foarte dependenţi'' de Moscova, a subliniat premierul Petkov.

Riscuri ce nu pot fi gestionate

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat de asemenea dezacordul faţă de un eventual embargo, considerând că aprovizionarea Europei ''nu poate fi asigurată altfel pentru moment''. Premierul olandez Mark Rutte a susţinut, la rândul său, că transformarea sectorului energetic ''ar lua timp'', avertizând asupra unor ''riscuri ce nu pot fi gestionate'' pentru economiile europene.

Statele Unite, mai puţin dependente de hidrocarburile ruseşti decât Europa, fac presiune asupra partenerilor europeni să impună sancţiuni împotriva sectorului energetic rus care ar lovi puternic veniturile Rusiei, sperând să determine Moscova să cedeze şi să-şi înceteze ofensiva în Ucraina.

UE va decide în mod ''unit'' în cazul unui embargo american, a indicat joia trecută guvernul francez, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom

pixel