Piața de comunicații electronice a sărit de 8 miliarde de lei în 2019

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Piaţa de comunicaţii electronice din România a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, venituri totale de 8,07 miliarde de lei
Piaţa de comunicaţii electronice din România a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, venituri totale de 8,07 miliarde de lei
Piaţa de comunicaţii electronice din România a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, venituri totale de 8,07 miliarde de lei, cea mai mare pondere provenind din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă, cu 39% din total, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), publicate vineri.

"Veniturile generate de furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice au fost de 8,07 miliarde de lei în primul semestru al acestui an. Veniturile din furnizarea serviciilor de internet fix şi mobil au crescut în primele şase luni ale anului 2019 cu peste 4% şi au ajuns să reprezinte 31% din total. Cu toate că înregistrează uşoare scăderi, veniturile din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să deţină cea mai mare pondere în venituri, de 39%, în timp ce veniturile din telefonia fixă reprezintă 9%. Veniturile din retransmisii TV sunt în creştere cu peste 5%, ajungând să contribuie cu 14% la valoarea pieţei", se arată în raportul arbitrului telecom.

Prețurile operatorilor de telefonie mobilă scad! Cât te va costa un apel

Potrivit sursei citate, venitul mediu lunar obţinut din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a fost de 69,3 lei/locuitor. În funcţie de veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice în prima jumătate a acestui an, primii trei sunt Orange cu 26%, Grupul Telekom (24%) şi Vodafone (21%), ceilalţi furnizori cumulând 29% din piaţă.

Datele ANCOM relevă faptul că, în prima jumătate a acestui an, erau 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-1,6%), dintre care 9,7 milioane erau persoane fizice pe bază de abonament, 3 milioane erau persoane juridice pe bază de abonament şi 9,5 milioane (-4,5%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

În total, în prima jumătate a anului 2019, s-a vorbit la telefonul mobil 33,6 miliarde minute (+0,1% faţă de semestrul anterior), un utilizator vorbind, în medie, 4 ore şi 9 minute pe lună. Durata medie a unui apel a fost de 2 minute şi 45 de secunde. Menţinerea nivelurilor traficului de telefonie mobilă este realizată pe seama apelurilor naţionale către alte reţele mobile.

În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul lunii iunie a acestui an, Orange avea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone 30%, Grupul Telekom 18%, ceilalţi furnizori însumând 14%.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Bogdan Gruia Ivan
Motswedi, diamant de 2.488 carate
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia

pixel