Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Volumul pieţei locale de IT a crescut în ultimii ani cu o rată relativ constantă, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfârşitul lui 2019, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă segmentul software şi servicii, iar 1,1 miliarde alte activităţi din piaţa de IT. În acest context, ANIS estimează menţinerea cotei de creştere anuală, atingând un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro", se arată în studiul citat.
Huawei concediază 600 de angajați din SUA
Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajaţi, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajaţi) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro şi companii medii (50 - 249 angajaţi), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital străin, deşi reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieţei şi au un ritm susţinut de creştere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele româneşti, care generează circa 27% din piaţă, iar în ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucureştiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord Vestul cu o pondere 18%, Vestul cu 5%, zona centrală cu 6% şi Nord-Estul cu 5%.
"Industria de software şi servicii a crescut constant în ultima vreme, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi ca număr de angajaţi, în ciuda impredictibilităţii fiscale şi politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să-şi menţină acelaşi ritm de creştere, ANIS recomandă continuarea investiţiilor şi iniţiativelor publice şi private în domenii strategice precum educaţia şi inovaţia, menite să susţină dezvoltarea pe termen mediu şi lung a industriei de software şi servicii pe plan local", a declarat Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS.
Pe de altă parte, ANIS estimează că exporturile vor atinge un procent de 78% din piaţa de IT în acest an, în creştere faţă de ultimii doi ani, când s-au înregistrat 72% (2018) şi 65% (2017). Serviciile de IT care merg către pieţele din străinătate reprezintă 19% din totalul de exporturi ale României în 2019, în creştere faţă de 2018 (17%) şi 2017 (15%).
"Această tendinţă vine pe fondul unei pieţe interne subdimensionate, cauzată de gradul mic de digitalizare a administraţiei, respectiv al adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile româneşti, comparativ cu media UE. Spre exemplu, conform datelor Eurostat, doar 43% dintre companiile din România au website, lucru care ne situează pe ultimul loc în UE, unde media este de 77%. Tot spre coada clasamentului, pe penultimul loc, ne aflăm şi în ceea ce ţine de folosirea serviciilor cloud, doar 10% dintre companiile din România utilizând aceste servicii, media în UE fiind de 26%. Mai mult, doar 17% dintre companii au implementate soluţii ERP, iar la nivel UE media este de 34%", se menţionează în studiul ANIS.
Numărul de angajaţi din industria IT reprezintă, de asemenea, un indice care creşte constant, cu o medie de 10%/an, deşi numărul de specialişti continuă să fie mult sub nevoile companiilor. Conform prognozelor ANIS, în Nord-Vestul ţării va fi resimţită o nevoie mai acută de specialişti, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.
În ceea ce priveşte productivitatea per angajat, aceasta se menţine relativ constantă în ultimii ani, în uşoară creştere. O scădere vizibilă a acestui indicator a avut loc în perioada ianuarie 2018, cauzată de mutarea contribuţiilor către angajat, în măsura în care companiile au absorbit acest cost suplimentar.
Investiţiile în domeniu, un alt indicator de referinţă pentru bunăstarea pieţei, cunosc o creştere medie de circa 20 de milioane de euro pe an. Totuşi, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuţiilor a afectat şi acest segment, determinând o scădere a investiţiilor de 10 milioane de euro în 2018. Totuşi, conform estimărilor ANIS, acest indicator poate cunoaşte o creştere constantă, în condiţiile păstrării statusului legislativ actual.
Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociaţia are peste 130 de membri - companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaţionale - care au peste 38.000 de angajaţi şi generează o cifră de afaceri de peste 2,5 miliarde de euro anual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...