Piața mondială a petrolului depinde de toanele a trei oameni!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Organizația țărilor exportatoare de petrol a pierdut controlul asupra pieței țițeiului, pe care a dominat-o dintotdeauna. Manevrele a trei oameni - președinții Donald Trump și Vladimir Putin, dar și prințul moștenitor Mohammed Bin Salman - vor stabili prețul la aurul negru în 2019 și pe mai departe. Dar fiecare dintre ei are alte obiective, scrie agenția Bloomberg.

În timp ce țările OPEC elaborează strategii iși stabilesc obiective comune, Statele Unite, Rusia și Arabia Saudită vor continua să domine livrările mondiale de țiței. Astăzi, ele extrag cantități uriașe de petrol, mai mult decât toate celelalte 15 state mebre OPEC luate la un loc, producție care ar putea crește anul viitor, deși nu toți vor merge la acest risc.

În iunie, Riad și Moscova au luat inițiativa de a anula restricțiile la cotele de producție în cadrul OPEC, decise la îneputul anului 2017. Imediat, cele două țări au deschis robineții conductelor petrolului, accelerând extracțiile pănă la niveluri aproape de record. Concomitent, practic, producția de țiței a crescut și în SUA, acolo unde companiile care exploatează câmpurile de petrol de șis Permian Basin, din vestul Texasului, au reușit să transporte aurul negru pe coasta de nrod a Golfului Mexic.

Teamă și frică

Toate aceste mișcări, combinate și o ușoară revizuire în joc a prognozelor privind cererea, dar și cu decizia președintelui Trump de a scoate de sub incidența sancțiunilor împotriva Teheranului o parte dintre cumpărătorii de petrol iranian, au schimbat tendința pieței: teama de dificit s-a spulberat, apărând însă frica unei piețe inundate de petrol. În plus, rezervele de țiței ale țărilor Organizației pentru colaborare și dezvoltare economică au început din nou să crească, după ce s-au diminuat începând de anul trecut.

Pe fondul ieftinirii petrolului, Arabia Saudită s-a grăbit să anunțe că, în decembrie, va reduce exportul cu 500.000 de barili pe zi, avertizându-și partenerii să-i urmeze exemplul, scăzând cotele cu aproximativ 1 milion de barili pe zi comparativ cu nivelul din octombrie. Supărat, Trump a postat câteva comentarii acide pe Twitter, iar Putin s-a enervat. Dar bin Salman are nevoie de bani atât pentru finanțarea ambițioaselor sale proiecte de transformare a Arabiei Saudite, cât și pentru a preveni revolta celor care, în opinia lui, se opune reformelor.

Fondul Monetar Internațional a apreciat că, anul viitor, bogatul regat din Golful Persic va avea nevoie de un preț al țițeiului de 73,3 dolari/baril pentru echilibrarea bugetului său. Acum, petrolul marca Brent, de referință, costă cu 5 dolari mai puțin. Reducerea producție ar fi, prin urmare, singura soluție de a obține această valoare. Trump și Putin nu par însă dispuși să accepte un astfel de scenariui.

În concluzie

Spre deosebire de anul 2016, când Moscova a fost de acord să mai strângă robineții conductelor de țiței, președintele rus nu arată entuziasmul dorit de Riad. Potrivit Bloomberg, bugetul țării patronată de liderul de la Kremlin depinde într-o mult mai mică măsură de prețul aurului negru decât în urmă cu doi ani. Totuși, pentru a proteja relațiile cu saudiții, Moscova ar putea merge la un compromis. Dar nu unul de proporții, având în vedere că 70 de dolari/baril reprezintă, în opinia lui Putin, prețul perfect pentru economia țării sale.

Este de așteptat ca opoziția din partea lui Trump să fie mult mai zgomotoasă. Pentru că, dacă Trump și bin Salman vor să râmână în relații amicale, senatorii americani vor sancțiuni severe împotriva Arabiei Saudite ca pedeapsă pentru războiul din Yemen și pentru asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi. Un glas mult mai răsunător va fi, totodată, cel al companiilor petrolere care lucrează în Texas, care pompează din toate puterile.

În concluzie, dacă va dori să echilibreze piața petrolului în 2019, Arabia Saudită va fi nevoită să înfrunte furia lui Trump, cu indiferența lui Putin și cu producția petrolului de șist, tot mai înfloritoare, din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel