O nouă zi de creșteri la Bursa de la București: BET trece de 17.370 de puncte
Lichiditate solidă și aprecieri...
Potrivit agenției Bloomberg, reprezentanții regatului petrolier din Golful Persic au cerut ca Rusia să reducă cel mai mult cota de producție, cu 1,5 milioane de barili pe zi. Refuzul Kremlinului de a accepta o asemenea propunere a și condus, de altfel, la întreruperea bruscă a negocierilor și amânarea pentru 9 aprilie a unei noi reuniuni ministeriale a alianței OPEC+, programată inițial pentru data de 6. Și multe vor depinde de răspunsul Kremlinului.
Ce va decide până la urmă Moscova, rămâne de văzut. Două aspecte sunt însă evidente. În primul rând, este clar că Rusia a pierdut acest război al petrolului pe care l-a singură l-a declanșat. Considerat un bun strateg, președintele Vladimir Putin se vade acum pus la zid. Cu siguranță nu a anticipat impactul epidemiei de coronavirus asupra pieței. În al doilea rând este la fel de clar că Moscova nu va avea altă soluție decât să accepte condițiile impuse de alții, în cazul de față fiind vorba despre Arabia Saudită, susținută de SUA.
Citește și Pandemie. Giganții petrolieri ai lumii, îngropați în datorii
În ultimii ani, în special de când se află sub sancțiuni internaționale pentru comportamentul ei dictatorial, economia rusă a reușit să se desprindă ușor de dependența de materiile prime, în special de petrol și gaze naturale, dar nu într-o măsură care să-i permită să rămână indiferentă la scăderi abrupte ale prețurilor. Or, în marea lor majoritate, analiștii susțin că, în absența unui consens între Washington, Riad și Moscova privind echilibrarea pieței aurului negru, barilul ar putea coborî mult sub 10 dolari.
Ceea ce, trebuie spus, nu convine, de altfel, nimănui. Nici Statelor Unite, nici Arabiei Saudite și, cu atât mai mult, Rusiei. Și, în special în condiții de pandemie, când nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, când economia lumii și, implicit cererea de petrol, va începe să revină, cu pași mici, la normal. Experții cred că până la sfârșitul anului, barilul nu va trece de 30 de dolari. Alții estimează că va oscila în jurul valorii de 35 de dolari. Ambele scenarii sunt aducătoare de necazuri nu doar pentru marii producători mondiali, dar și pentru companiile din domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...